Lični podaci dostupni svima

Vedrana Kulaga
Lični podaci dostupni svima

Sarajevo - BiH ulazi u novu godinu sa zastarjelim propisima koji se tiču zaštite ličnih podataka građana, a upućeni upozoravaju da je stanje u toj oblasti sve lošije jer zloupotrebe vrebaju sa svih strana.

Nadležne institucije Evropske unije usvojile su novu Uredbu o zaštiti podataka i Direktivu o prenosima podataka u svrhu rada policije i pravosuđa još prije dvije godine, a njihova primjena u praksi počela je u maju ove godine.

BiH se, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, obavezala da će, između ostalog, uskladiti zakone sa evropskim i svjetskim propisima iz oblasti zaštite ličnih podataka, ali iz Agencije čija je to nadležnost upozoravaju da u Savjetu ministara BiH nije bilo dovoljno sluha za to, jer su im još lani ukazali na hitnost usklađivanja zakona sa tim aktima. 

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević kaže za “Glas Srpske” da su nedavno formiranoj radnoj grupi za izradu izmjena i dopuna zakona o zaštiti ličnih podataka dostavili prijedlog zakona koji su, dodaje, članovi grupe gotovo u potpunosti prihvatili.

Nacrt zakona je, kaže, poslat nadležnima u Savjetu ministara, odnosno u Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je i nosilac aktivnosti kada je riječ o izradi novog akta. Kovačević, međutim, ne može da precizira kako će se dalje situacija odvijati.

- Već dosta kasnimo, a još smo i u procesu formiranja vlasti nakon izbora. Izrada tog akta je tek na početku. To je samo prva stepenica u nizu, tako da je nemoguće prognozirati kako će se situacija odvijati i kojom brzinom. S druge strane, zloupotreba je sve više - kazao je Kovačević i dodao da se i dalje u BiH ne možemo pohvaliti dobrom zaštitom ličnih podataka.

Govoreći o načinima na koje mogu biti zloupotrijebljeni lični podaci građana, odnosno jedinstveni matični broj i lična karta, posebno u eri interneta, naglasio je da se to moglo najbolje vidjeti tokom izborne kampanje i samog glasanja. Najčešći prigovori koji stižu na adresu Agencije se, kaže, odnose na traženje kopije lične karte, a sve češće se građani žale i na video-nadzor.

- Zloupotrebe će biti sve učestalije, a neke stvari prelaze i u domen kriminala jer se radi o krađi identiteta. Dio ličnih podataka se koristi i kao šifra na društvenim mrežama, tako da svaki podatak može biti zloupotrijebljen. Trudimo se da podignemo svijest građana o potrebi da zaštite lične podatke, ali i odgovornost onih koji ih obrađuju - rekao je Kovačević i dodao da su građani jedini vlasnici ličnih podataka, a da ih država može i smije obrađivati samo na zakonit i pošten način.

Blokade

Petar Kovačević upozorio je nedavno da Savjet ministara utiče na rad Agencije za zaštitu ličnih podataka jer ne odobrava popunu radnih mjesta u skladu sa zakonom. Kovačević je izrazio očekivanje da će, zbog prepreka i problema, te zbog efikasnije realizacije planskih zadataka i aktivnosti, uključujući i donošenje novog zakona o zaštiti ličnih podataka, Parlament BiH podržati Agenciju u prevazilaženju ovih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana