Lične invalidnine bude nadu u bolju budućnost

Milijana Latinović
Lične invalidnine bude nadu u bolju budućnost

Banjaluka - Prve lične invalidnine u Republici Srpskoj isplaćene su u petak, a roditelji čija djeca imaju određene poteškoće i ostali korisnici ističu da im to uliva nadu u bolju budućnost.

Vlada Srpske odobrila je nedavno dva miliona maraka za isplatu ličnih invalidnina licima sa invaliditetom koja će mjesečno dobijati 100 maraka.

U prvom krugu pomoć je stigla na 366 adresa širom Srpske, za šta je izdvojeno 36.600 KM, a nadležni očekuju da će broj korisnika biti daleko veći.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da je pravo na ličnu invalidninu u julu ostvarilo 287 odraslih i 79 djece iz 28 opština u Srpskoj.

- Svi koji zbog prikupljanja dokumentacije još nisu ostvarili ovo pravo mogu da očekuju da će im u narednom periodu rješenjem pravo na naknadu lične invalidnine biti priznato retroaktivno - rekao je Bogdanić.

Procjenjuje se, kaže, da će biti oko 2.000 korisnika ovog prava nakon što svi zahtjevi budu obrađeni.

Prvu tranšu sa radošću su dočekali u udruženjima koja okupljaju lica sa određenim oštećenjima i njihove roditelje. Predsjednica Udruženja “Djeca svjetlosti” iz Banjaluke, koje okuplja 35 djece sa autizmom i šest odraslih, Mirjana Kojić rekla je da je svaka pomoć dobrodošla i da vjeruje da će pravo na ličnu invalidninu postati zakonska obaveza.

- Prezadovoljni smo ovom odlukom i mislimo da je došla u pravi čas. I kao predsjednica udruženja i sestra odraslog autiste znam koliko je porodicama svaka marka značajna - rekla je Kojićeva.

Vjeruje da će Srpska u narednom periodu, po ugledu na zemlje okruženja, definisati i status roditelja njegovatelja, što bi predstavljao značajan iskorak za sve.

Vijest o isplati ličnih invalidnina obradovala je i roditelje djece u Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” u Palama.

- Lične invalidnine, bez obzira na mjesečni iznos, mnogo će značiti roditeljima čija djeca imaju određene poteškoće i sigurno ulivaju nadu u borbi za zdravlje i budućnost najmlađih - rekao je predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja Milenko Vujinović.

Predsjednik Udruženja slijepih Istočne Hercegovine Dušan Babić ističe da je od iznosa lične invalidnine mnogo važniji osjećaj i odnos nadležnih u Srpskoj prema onima kojima je tuđa pomoć neophodna.

- Dobro je da se krenulo u ovom pravcu i uvjeren sam da neće ostati samo na ovome. Prvi put u Srpskoj se isplaćuje invalidnina za civilne invalide - rekao je Babić i dodao da na području Istočne Hercegovine oko 50 slijepih lica ostvaruje pravo na ličnu invalidninu.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS ističu da isplata lične invalidnine, kao novog prava u sistemu socijalne zaštite, predstavlja značajnu podršku licima sa invaliditetom i značajan korak  u prevenciji smještaja tih lica u ustanove kao i podršku njihovim porodicama.

Uslovi

Odlukom o odobrenju plasmana novca za unapređenje položaja lica sa invaliditetom naknadom za ličnu invalidninu predviđeni su uslovi za ostvarivanje tog prava. Ličnu invalidninu mogu dobiti lica sa tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 odsto, sa prebivalištem u RS, koja zavise od pomoći i njege drugog lica. Jedan od uslova je i da je oštećenje ili oboljenje nastalo u razvojnom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana