Личне инвалиднине буде наду у бољу будућност

Милијана Латиновић
Личне инвалиднине буде наду у бољу будућност

Бањалука - Прве личне инвалиднине у Републици Српској исплаћене су у петак, а родитељи чија дјеца имају одређене потешкоће и остали корисници истичу да им то улива наду у бољу будућност.

Влада Српске одобрила је недавно два милиона марака за исплату личних инвалиднина лицима са инвалидитетом која ће мјесечно добијати 100 марака.

У првом кругу помоћ је стигла на 366 адреса широм Српске, за шта је издвојено 36.600 КМ, а надлежни очекују да ће број корисника бити далеко већи.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је да је право на личну инвалиднину у јулу остварило 287 одраслих и 79 дјеце из 28 општина у Српској.

- Сви који због прикупљања документације још нису остварили ово право могу да очекују да ће им у наредном периоду рјешењем право на накнаду личне инвалиднине бити признато ретроактивно - рекао је Богданић.

Процјењује се, каже, да ће бити око 2.000 корисника овог права након што сви захтјеви буду обрађени.

Прву траншу са радошћу су дочекали у удружењима која окупљају лица са одређеним оштећењима и њихове родитеље. Предсједница Удружења “Дјеца свјетлости” из Бањалуке, које окупља 35 дјеце са аутизмом и шест одраслих, Мирјана Којић рекла је да је свака помоћ добродошла и да вјерује да ће право на личну инвалиднину постати законска обавеза.

- Презадовољни смо овом одлуком и мислимо да је дошла у прави час. И као предсједница удружења и сестра одраслог аутисте знам колико је породицама свака марка значајна - рекла је Којићева.

Вјерује да ће Српска у наредном периоду, по угледу на земље окружења, дефинисати и статус родитеља његоватеља, што би представљао значајан искорак за све.

Вијест о исплати личних инвалиднина обрадовала је и родитеље дјеце у Удружењу за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама “Сунце” у Палама.

- Личне инвалиднине, без обзира на мјесечни износ, много ће значити родитељима чија дјеца имају одређене потешкоће и сигурно уливају наду у борби за здравље и будућност најмлађих - рекао је предсједник Управног одбора овог удружења Миленко Вујиновић.

Предсједник Удружења слијепих Источне Херцеговине Душан Бабић истиче да је од износа личне инвалиднине много важнији осјећај и однос надлежних у Српској према онима којима је туђа помоћ неопходна.

- Добро је да се кренуло у овом правцу и увјерен сам да неће остати само на овоме. Први пут у Српској се исплаћује инвалиднина за цивилне инвалиде - рекао је Бабић и додао да на подручју Источне Херцеговине око 50 слијепих лица остварује право на личну инвалиднину.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС истичу да исплата личне инвалиднине, као новог права у систему социјалне заштите, представља значајну подршку лицима са инвалидитетом и значајан корак  у превенцији смјештаја тих лица у установе као и подршку њиховим породицама.

Услови

Одлуком о одобрењу пласмана новца за унапређење положаја лица са инвалидитетом накнадом за личну инвалиднину предвиђени су услови за остваривање тог права. Личну инвалиднину могу добити лица са тјелесним оштећењем од 80 до 100 одсто, са пребивалиштем у РС, која зависе од помоћи и његе другог лица. Један од услова је и да је оштећење или обољење настало у развојном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана