Letovi iz Banjaluke ka srcu Evrope od jeseni

Marijana Miljić
Letovi iz Banjaluke ka srcu Evrope od jeseni

Banjaluka - Najveća evropska niskotarifna kompanija "Rajaner" uvešće od kraja oktobra letove iz Banjaluke ka belgijskom Briselu i njemačkom gradu Memingen.

"Rajaner" je juče pustio u prodaju karte za letove, a već u prvim časovima rasprodate su za let iz Brisela za Banjaluku, zakazan za 29. oktobar, a koje u jednom smjeru koštaju svega 40 maraka.

Poznata svjetska aviokompanija je saopštila da će njeni avioni na ovim rutama saobraćati dva puta sedmično prema zimskom redu za 2018. godinu.

- BiH će biti 37. zemlja u kojoj će "Rajaner" saobraćati, a klijenti će imati priliku da uživaju u još nižim cijenama i pogodnostima u skladu sa politikom "Uvijek bolji" - navedeno je u saopštenju aviokompanije.

Direktorica prodaje i marketinga "Rajanera" Olga Pavlonka kazala je da su u prodaju puštene karte za prve letove koje koštaju 19,99 evra i da ih je moguće rezervisati do sutra u ponoć.

- Našim klijentima nudimo smanjenje naknada za prtljag, povezivanje sa letovima za Rim, Milano i Porto, a u budućnosti i drugim aerodromima, sobe sa deset odsto popusta na putničkom kreditu i tačnost - istakla je Pavlonka.

Vršilac dužnosti direktora "Aerodroma RS" Dušan Kovačević rekao je da je ovo veliki dan za ovo preduzeće, Banjaluku i RS.

- Naši građani će imati mogućnost da preko Brisela i Memingena naprave konekciju ka više od 90 destinacija u nekoliko evropskih država. Mladi će više putovati, a prijatelji iz Evrope moći lakše da dođu i otkriju ljepote banjalučkog regiona i gostoljubivost naroda - kazao je Kovačević.

Naglasio je da je banjalučki aerodrom već sada spreman za letove koji su najavljeni.

- Ljudi iz "Rajanera" su bili na aerodromu. Pregledali su sve i analizirali. Zadovoljni su onim što su vidjeli. Pred nas nisu postavljeni nikakvi dodatni uslovi da bi "Rajaner" mogao letjeti iz Banjaluke. Stvar je kompanije što se odlučila za letove od jeseni, a mi smo spremni već sutra da realizujemo letove - naveo je Kovačević i dodao da očekuje da već iduće godine budu uspostavljeni letovi iz Banjaluke ka novim destinacijama.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da je banjalučki aerodrom prije uspostavljanja saradnje sa aviokompanijama uređen i osposobljen za taj posao.

- Nakon renoviranja u avgustu prošle godine na adrese više aviokompanija proslijedili smo pismo namjere za uspostavljanje saradnje. Među njima se našao i "Rajaner", koji je već u septembru odgovorio na taj zahtjev. Na našu inicijativu sastali smo se u Rimu u novembru i već tada dogovorili o prvobitnim detaljima, dok smo u januaru ove godine došli i do prijedloga ugovora, koji smo u međuvremenu dorađivali - kazao je Trninić.

Naglasio je da "Rajaner" nije imao specijalnih uslova prema RS, osim da bude obezbijeđena mogućnost naleta iz drugog pravca.

- Prošlog mjeseca sam bio u sjedištu kontrole leta i rekli su da postoji takva mogućnost. Početkom idućeg mjeseca očekujem da menadžment "Aerodroma RS" organizuje sastanak sa Agencijom za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi da bismo se dogovorili o svim detaljima. Tu neće biti nikakvih problema, a rok da to obezbijedimo je godina - kazao je Trninić koji nije želio da otkrije da li će Vlada RS subvencionisati "Rajaner", navodeći da je to definisano u ugovoru, koji za sada drže u tajnosti.

Do sada je propalo nekoliko pregovora sa aviokompanijama za uspostavljanje letova sa banjalučkog aerodroma, sa kojeg trenutno avioni lete samo ka Beogradu.

Šta "Rajaner" nudi klijentima

- Niža naknada za prijavljeni prtljag - naknada niža od 25 evra, težina prtljaga veća od 20 kilograma

- Povezivanje s letovima ka Rimu, Milanu i Portu i u budućnosti sa drugim aerodromima

- "Rajaner" sobe sa deset odsto popusta na putničkom kreditu - "Rajaner: transferi - širi izbor autobuskog prevoza sa novim partnerom "Car Trawler"

- Tačnost - 90 odsto letova na vrijeme

- Cijena - u slučaju da putnik pronađe jeftiniju kartu, "Rajner" mu isplaćuje razliku i pet evra na njegov "My Ryanair " nalog

Flota "Rajanera"

"Rajaner" je irska niskotarifna aviokompanija sa sjedištem u Dablinu. U kompaniji kažu da posjeduju najnoviju, najveću i najtišu flotu aviona u Evropi. Prosječna starost aviona u aprilu 2014. bila je pet i po godina, a flota je 2009. dostigla broj od 200 letjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana