Lažnom prijavom rušen slučaj Orić

Željka Domazet
Lažnom prijavom rušen slučaj Orić

Sarajevo - Viši inspektor u Odjeljenju za ratne zločine Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Dženana Omerhodžić (38) uhapšena je zbog sumnje da je lažno prijavila svog kolegu Novaka Mijovića i tužioca Tužilaštva BiH Miroslava Janjića s ciljem rušenja procesa koji je pokrenut protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, saznaje "Glas Srpske".

Predmet protiv Orića vodi tužilac Janjić, a u njegovoj nadležnosti je i slučaj koji je pokrenut protiv službenika SIPA među kojima je i Omerhodžićeva.

- Podnošenjem lažne prijave otvoren je prostor za ometanje krivičnog postupka protiv Nasera Orića i njegovog saborca i tjelohranitelja Sabahudina Muhića koji su optuženi za ratne zločine nad Srbima. Time se nastojalo da bude ometena kompletna istraga, a Janjić eliminisan iz predmeta. Osim toga, cilj je bio da svi dokazi do kojih je Janjić došao budu stavljeni pod znak pitanja u pogledu njihove zakonitosti - kaže sagovornik "Glasa Srpske" blizak istrazi protiv Omerhodžićeve i dodaje da Tužilaštvo BiH nastavlja istragu protiv njenih saizvršilaca.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da su istragom prikupljeni dokazi da je Omerhodžićeva lažno prijavila njihovog tužioca i svog kolegu iz SIPA za uzimanje mita, ali nisu željeli da otkrivaju njihov identitet.

- Istragom su prikupljeni dokazi da je Omerhodžićeva poslala lažnu anonimnu prijavu kojom je htjela nanijeti štetu svojim kolegama i predmetu za ratne zločine na kojem rade - navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH u kojem nije navedeno ni o kojem se predmetu radi.

Hapšenje Omerhodžićeve naložilo je Tužilaštvo BiH, a obavili su ga pripadnici SIPA. Nju je u petak saslušao postupajući tužilac, a prema nezvaničnim informacijama zatražiće da joj bude određen pritvor.

"Glas Srpske" u januaru je objavio da je u Kancelariju disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS), Tužilaštvu BiH, SIPA i američkoj ambasadi u Sarajevu stigla krivična prijava protiv Janjića u kojoj je navedeno da je uzeo 60.000 evra da bi minirao svjedoke u predmetu protiv Orića. Sa Janjićem je prijavljen i istražilac SIPA Mijović.

- Janjić se okoristio u predmetu "Orić" jer je u Vlasenici uzeo 60.000 evra uz dogovor sa Orićevim advokatima da zauzvrat minira svjedoke u tom predmetu - navedeno je u toj prijavi.

Kako je navedeno slično je učinjeno i u slučaju dvojice braće iz Rogatice koji su osumnjičeni za ratne zločine u grupi Mladena Vasiljevića koji je 16. decembra 2015. godine saslušan u Srbiji. Istaknuto je da je Vasiljević braći dao dokumenta sa suđenja u Srbiji nakon čega su se oni raspitivali da li ih Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine.

- Janjić je to provjerio preko Mijovića za kojeg su braća kasnije rekli da je "dobar trgovac". Janjić i Mijović su rekli braći da su provjerili i da ih Tužilaštvo ne tereti, niti su pod istragom SIPA. Koliko tačno su za to platili Janjiću i Mijoviću, mogu reći oni jer imaju dovoljno novca da mogu kupovati takve informacije - navedeno je u prijavi.

Izvor "Glasa" iz Tužilaštva BiH rekao je tada da su Janjiću napakovane optužbe da bi bio diskreditovan i sklonjen sa predmeta protiv Orića i visokopozicioniranih službenika SIPA.

- Sve je krenulo od te anonimne prijave o navodnom uzimanju novca kako bi Orićeva odbrana mogla zatražiti izuzeće Janjića. Anonimnu prijavu dostavili su policijski službenici direktno zainteresovani za istragu koja se vodi u Tužilaštvu BiH protiv visokih službenika SIPA, a Janjić upravo radi na tom slučaju - istakao je tada naš sagovornik i dodao da ostaje da bude utvrđena poveznica između Orićevih advokata i policijskih službenika protiv kojih se vodi istraga.

Tužilaštvo BiH u januaru je otvorilo je istragu protiv više inspektora SIPA među kojima je i Omerhodžićeva zbog sumnje u regularnost procedure unapređenja policijskih službenika u više činove. Direktor SIPA Perica Stanić nakon toga je suspendovao 11 službenika. Janjić kao ni ranije nije želio da komentariše ovaj slučaj.

Zataškavana istraga

Miroslav Janjić je 2014. godine podigao pet optužnica, a lani šest među kojima je i optužnica protiv Nasera Orića. Tužioci koji su radili na slučaju "Orić" prije Janjića saslušali su tek nekoliko svjedoka za pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana