Lažne domaće jabuke spustile rusku rampu

 Lažne domaće jabuke spustile rusku rampu 20.01.2018 11:28 | Marijana Miljić

Banjaluka - Izvoz jabuke iz BiH u Rusiju biće zabranjen od ponedjeljka jer je bijeljinsko preduzeće "Frukt kompani" pod krinkom domaćih plasiralo ovo voće uvezeno iz Poljske.

Rusija je odobrila plasman jabuka iz BiH, ali je kao i u nizu ranijih slučajeva došlo do zloupotrebe pa su uvozni proizvodi prepakivani i upućivani na rusko tržište kao domaći. Na sumnjivoj pošiljci jabuka u Rusiju navedeno je da je proizvođač ovog voća Nedžad Mujčinović iz Gradačca, da je fitosanitarni sertifikat za izvoz izdala inspekcija u Brčkom, a preko carinskog terminala u Brčkom izvezlo je preduzeće "Frukt kompani". Kontrolom u Rusiji na pošiljci je pronađena i etiketa na kojoj je navedeno da je to voće u BiH stiglo iz Poljske. Čim je otkrila malverzacije Rusija je zabranila uvoz jabuke iz BiH. Time je zaustavljen milionski posao jer je prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH samo za 11 mjeseci prošle godine u Rusiju izvezeno 12.678 tona jabuke vrijednih 18,05 miliona maraka.

Ruske veterinarska služba "Roselhoznadzor" navela je u odluci o zabrani uvoza jabuke iz BiH da je u kontrolama pronađena etiketa koje potvrđuje da voće vodi porijeklo iz Poljske.

- Fitosanitarni sertifikat na ambalaži koji je izdat u BiH je nevažeći. U cilju fitosanitarne sigurnosti Rusije odlučili smo da uvedemo privremena ograničenja za uvoz jabuka iz BiH od 22. januara, uključujući i izvoz preko trećih zemalja, prije bilateralnih pregovora na stručnom nivou sa nadležnom službom BiH - objavio je "Roselhoznadzor".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je Rusija zabranila uvoz jabuke jer je kompanija iz Bijeljine prepakivala voće porijeklom iz Poljske i zatim ga izvezla na rusko tržište.

- Sertifikat za sporne jabuke izdala je fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu. Zatražili smo od nadležnih institucija da preduzmu aktivnosti kako bi ovaj slučaj bio rasvijetljen - kazao je Šarović i dodao da će insistirati i na razgovorima sa ruskom stranom kako bi ponovo bio uspostavljen izvoz.

U Inspektoratu RS naveli su da sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede traže utvrđivanje odgovornost za malverzacije koje će nanijeti štetu domaćim proizvođačima.

- Rusija nas je obavijestila da je uništila jabuke sa sertifikatom fitosanitarne inspekcije Brčkog jer one vode porijeklo iz Poljske. Kao proizvođač tih jabuka navedeno je fizičko lice iz Gradačca, a kao izvoznik preduzeće iz Bijeljine. Ovo voće je izvezeno preko carinske ispostave u Brčkom - rekao je glavni republički poljoprivredni inspektor Dragan Mataruga i dodao da je inspekcija već započela vanrednu kontrolu izvoznika iz Bijeljine i da su zatražili od vlasti u FBiH i Brčkom da obave kontrole u dijelu svojih nadležnosti.

Sa predstavnicima "Frukt kompanija" i sa Nedžadom Mujčinovićem, koji ima firmu "Agro Mujčinović", u petak nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Potez nesavjesnih izvoznika i institucija osuđuju voćari koji preživljavaju od izvoza jabuke u Rusiju.

- Zabrana izvoza će se negativno odraziti na nas. Plašim se da će ovaj put mjere potrajati duže nego prošli put kada nam je bio zabranjen plasman u Rusiju. Obustavljen nam je posao vrijedan milione maraka. Kako će dalje proizvođači ne znam, ali je jasno da će pretrpjeti milionsku štetu. Najveću odgovornost snose institucije koje izdaju dozvole za izvoz i sertifikate - kazao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoje Dojčinović.

Rusija je u avgustu 2016. zabranila uvoz voća i povrća iz BiH, jer je otkrila da je na njeno tržište stiglo oko 18 tona breskve čije je porijeklo iz Gvineje. Izvoz je deblokiran tek četiri mjeseca kasnije, a toj odluci prethodila je posjeta ruskih inspektora koji su obišli proizvođače i uvjerili se u kvalitet voća i povrća i zahtjev da bude uspostavljena bolja kontrola proizvoda.

Sertifikati

Fitosanitarna inspekcija RS izdala je u prošloj godini oko 1.200 sertifikata za pošiljke voća i povrća na rusko tržište.

- Nismo imali slučajeva da je pošiljka vraćena, što je najbolji dokaz da fitosanitarni nadzor u RS funkcioniše - naglasili su u Inspektoratu RS.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica