Лавров пријатељ и чувар Српске

В. Кулага, Ж. Домазет
Лавров пријатељ и чувар Српске

Бањалука, Сарајево - Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров данас ће боравити у званичној посјети БиХ и Републици Српској, а његов долазак званичници РС виде као јасан доказ пријатељства и афирмацију Српске на међународном плану.

Долазак Лаврова подигао је мјере безбједности на највиши ниво, а прве састанке имаће са члановима Предсједништва БиХ, послије чега стиже у Бањалуку, гдје ће посјетити темеље српско-руског храма и чути ставове власти Српске.

Подршка Дејтону

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да долазак руског шефа дипломатије демистификује пријатељство РС и Русије, поручивши да је за Српску његов долазак - долазак пријатеља.

- За нас је Русија веома важан пријатељ, а посјета Лаврова велика ствар, јер увијек је важно да наши пријатељи долазе и да се види како то пријатељство изгледа - поручио је Додик.

Додао је да Лавров разумије детаље односа у региону, јер је био амбасадор Руске Федерације у Савјету безбједности УН у вријеме распада Југославије.

- Он савршено добро зна све нијансе и детаље Дејтонског споразума и није ни чудно што Русија остаје на међународном споразуму, а Запад је окривљује зато што остаје привржена - рекао је Додик и позвао грађане да се у што већем броју окупе на мјесту изградње српско-руског храма и духовно-културног центра да би дочекали Лаврова.

Лавров ће се састати и са члановима Предсједништва БиХ, а српски члан у тој институцији Младен Иванић каже да му је драго што Лавров иде и у Бањалуку.

- У потпуности сам увјерен да ће то бити пријатељска посјета - казао је Иванић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да је ријеч о важној посјети за афирмацију и јачање позиције Српске у оквиру дејтонске БиХ. Каже да су долазак Лаврова, а раније и других високих руских званичника, уз чврсте везе Српске и Санкт Петербурга, показатељ да Москва има разумијевања за позицију РС и уважава институције.

- Сада имамо прилику да дочекамо вјероватно најзначајнијег савременог шефа дипломатије у свијету. Ова посјета показује да РС води мудру политику, јача пријатељске везе са свијетом и упоредо развија привредну, економску и културну сарадњу, што је важно за укупан развој и бољи живот грађана - рекао је Чубриловић.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изразио је наду да ће посјета учврстити везе Русије са Српском и БиХ.

- Русија је наша пријатељска земља, важан геополитички фактор и спољнотрговински партнер. Сигуран сам да се Русија у ове изборе неће мијешати - поручио је Црнадак и додао да је планирано и потписивање плана сарадње два министарства.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је да је Лавров добродошао и у Сарајеву и у Бањалуци.

Долазак Лаврова позитивно су оцијенили и бројни аналитичари. Некадашњи шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић је казао да посјета има политички, дипломатски и психолошки значај за Српску и да не може бити третирана као једна од стотине могућих политичких посјета.

Програм посјете

Лаврова ће на аеродрому у Маховљанима дочекати делегација Владе РС са премијерком Жељком Цвијановић на челу. Прва наредна станица је у Бањалуци, гдје ће га код будућег српско-руског храма, за који је у понедјељак положен камен темељац, на излазу из возила дочекати Додик.

Након обиласка темеља будуће светиње, у Административном центру Владе РС биће одржан састанак Додика и Лаврова, а нешто касније придружиће им се и други званичници.

Додик би, након званичних разговора, руског дипломату требало да одликује Орденом Републике Српске на огрлици.

Лавров би током посјете Бањалуци требало да се састане и са министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем, а за крај је планиран ручак у част госту из Русије, на којем ће домаћин бити предсједник Српске.

У Источном Сарајеву и Бањалуци ће данас због доласка шефа руске дипломатије на снази бити мјере првог, односно највишег степена безбједности.

На подручју Бањалуке и Источног Сарајева, као и на траси кретања делегације, забрањена је употреба дронова, а рад ће бити забрањен и неким угоститељским и другим објектима на подручју Бањалуке, Источног Сарајева и Лакташа.

Из Министарства унутрашњих послова Српске саопштено је да ће у случају незаконитог поступања грађана приликом посјете министра спољних послова Русије полицијски службеници, у сарадњи са надлежним правосудним органима, предузети све мјере да би ова лица била идентификована и процесуирана у складу са законом. Апеловали су на све грађане да се уздрже од било каквог незаконитог понашања, те да поступају у складу са наредбама полицијских службеника на терену.

Контроле

Полицајци РС ће данас, док за тим буде постојала потреба, прегледати станове, пословне просторе и друге објекте близу темеља српско-руског храма у Бањалуци. Грађанима који се буду кретали на тој локацији се савјетује да не носе руксаке и торбе, те да обавезно понесу идентификациони документ.

Савјетује им се и да избјегавају отварање прозора, изласке на балконе, кровове зграда и слично дуж трасе кретања, као и на мјестима из протокола за вријеме боравка делегације.

Затворене улице

У вријеме доласка и одласка руске делегације биће забрањено кретање возила, али и ограничено кретање других учесника у саобраћају, укључујући бициклисте и пјешаке, на рути кретања од аеродрома у Маховљанима до Бањалуке од 14 до 16 часова те од 18 до 19.30 часова. Та забрана биће на снази и у бањалучким улицама Гундулићева, Олимпијских побједника и у дијелу улице Краља Петра Првог Карађорђевића за вријеме активности Лаврова. Обуставе на подручју Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе биће периодичне од 11.30 до 14 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана