Лавров: Храм један од основних дијелова будуће сарадње Русије и РС

Срна
Лавров: Храм један од основних дијелова будуће сарадње Русије и РС

БЊАЛУКА - Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров изразио је захвалност руководству Републике Српске, превенствено предсједнику Милораду Додику за реализацију пројекта изградње руско-српског храма и духовно-културног центра у Бањалуци.

Лавров је рекао данас у Бањалуци да ће овај храм постати један од основних дијелова будуће сарадње између Руске Федерације и Републике Српске.

Шеф руске дипломатије захвалио је и Руској и Српској православној цркви, руководству Нижњеновгородске области, Императорском православном палестинском друштву, Архитектонском институту и многим другим.

“Знамо да српски народ чува сјећање на посљедњег руског императора, који је подржао Србе у тренутку када су доспјели лицем у лице са јако опасним и моћним непријатељем”, рекао је Лавров приликом посјете темељима будућег руско-српског храма.

Он је додао да су у тешким годинама Првог свјетског рата Руси и Срби били браћа по оружју.

Лавров је истакао да је много Срба који су живјели на тероторији окупиране БиХ било насилно регрутовано у редове аустроуграске војске, да би након тога добровољно прешли на руску страну, припојили се добровољном словенском друштву за ослобођење и заједно се борили против непријатеља.

Према његовим ријечима, није случајно да су баш српски ветерани Првог свјетског рата прије неког времена покренули иницијативу за изградњу храма у знак сјећања на посљедњег руског императора Николаја Другог Романова.

“Посљедњих 100 година на нашим народима било је јако пуно искушења, али она нису потиснула ни у Русима, ни у Србима дубоко поштовање према нашој заједничкој историји. Нису избрисали из памћења све што смо памтили о несебичности, јунаштву, љубави према отаџбини коју су имали наши преци”, истакао је Лавров.

Он је нагласио да је данашња церемонија велики допринос даљем јачању духовних, културних веза и јединства, које спаја руски и српски народ, те искреног пријатељства и љубави једних према другима.

“Хтио бих да посебно поздравим и искажем најтоплије осјећање према свим становницима Републике Српске и Бањалуке који су данас дошли на овај догађај”, рекао је Лавров.

Лавров је заједно са предсједником Српске Милорадом Додиком и Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом овом приликом открио плочу која ће бити постављена на зиду руско-српског храма када буде изграђен.

На плочи је исклесано: “Искрено пријатељство и братска љубав српског и руског народа саздани су у овом величанственом храму посвећеном светој царској породици Романових. Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана