Ласић: Изетбеговићево “турчење бошњка” обиће се о главу БиХ

Срна
Ласић: Изетбеговићево “турчење бошњка” обиће се о главу БиХ

Мостар - Професор Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару Миле Ласић сматра да је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић током данашње посјете турског предсједника Реџепа Тајипа Едогана Сарајеву “циљано извео турчење Бошњака, које ће се обити о главу и Бошњацима и цијелој БиХ”.

“Неупитно је да се свим овим БиХ за неколико корака удаљила од ЕУ, која ће за БиХ у будућности све више бити мисаона именица”, рекао је Ласић за портал “Кликс”.


Лазић сматра срамотним поруке које су данас послате са предизборног скупа Ердогана у сарајевској дворани “Зетра”, на којем се обратио и Изетбеговић, наводећи да је једно од 12 основних начела модерне политике - “не вјеруј политичару који мијеша религију и политику”.

“Од политичара морамо захтијевати респект и толеранцију према вјерницима других религија. Политички вођа који није способан за то мора да се посматра као опасност за мир у унутрашњости државе и према вани”, рекао је Ласић.

Коментаришући поруке упућене са данашњег скупа у “Зетри”, Ласић каже да није било лако процијенити ко је учинио “бесрамније манипулације” - Ердоган или Изетбеговић.

“Изетбеговић је и у Предсједништву БиХ и у свом наступу у жЗетриж безочно помијешао и историју и хисторију, и вјеру и политику, чиме је дефинитивно показао да није просвијећен, ни човјек ни политичар”, додао је Ласић.

Он је навео да Ердоган годинама води ратове у својој земљи и у првим сусједствима, за шта је чак данас у Предсједништву БиХ добио и јавну похвалу од Изетбеговића, што је, како је оцијенио, међународни скандал.

Наводећи да је Ердоган “персона нон грата” у европским демократским земљама, Ласић подсјећа да је турски предсједник недавно позвао Европљане да гласају за своје десничаре и фашисте.

У том контексту гледано, каже Ласић, срамотно је беспримјерена била и данашња Ердоганова “лекција” из демократије земљама ЕУ на скупу у “Зетри”.

“Ко има такве пријатеље, њему непријатељи и не требају, јер ће заувијек у политичком и културолошком погледу остати малољетан”, закључио је Ласић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана