Lalić: Srpska da iskoristi sva sredstva da spriječi vježbu na Manjači

Lalić: Srpska da iskoristi sva sredstva da spriječi vježbu na Manjači 25.02.2018 12:43 | Srna

Beograd - Republika Srpska mora da iskoristi sva raspoloživa sredstva da spriječi vojnu vježbu NATO-a na Manjači sa municijom sa osiromašenim uranijumom, jer bi posljedice toga bile dalekosežne, izjavio je Srni doktor fizičko-hemijskih nauka Marko Lalić.

Lalić je rekao da se to mora posmatrati ozbiljno, jer ostavlja tragove i na životnu sredinu i na zdravlje, a ne može se nikako očistiti, uprkos padavinama.

"Vrijeme poluraspada osiromašenog uranijuma je oko milijardu godina. Prema tome, taj osiromašeni uranijum bi nas dugo, dugo zračio, pogotovo njegovi žpotomciž koji nastaju - izračivanja", rekao je Lalić, koji je kao saradnik Međunarodne agencije za atomsku energiju, čije je sjedište u Beču, istraživao posljedice djelovanja NATO-a na Republiku Srpsku.

On je naglasio kako nikada nije tačno utvrđeno koliko je bombi sa osiromašenim uranijumom bačeno na Republiku Srpsku, a koliko na područje Federacije BiH na kome žive isključivo Srbi, za što postoje indicije, ali da je efekat toga sve uočljiviji kroz porast oboljenja od raznih malignih bolesti.

"Štetnost se javlja poslije 15 do 20 godina. To je upravo sada neki period i to ne može da se izbjegne, to zračenje, izotopi. Treba iskoristiti sve mehanizme da se to spriječi, apsolutno, da se to nikada više ne ponovi, a pogotovo ne u Republici Srpskoj", rekao je Lalić.

On je istakao da efekat najavljene vojne vježbe NATO-a na Manjači ne treba minimalizirati obrazloženjem da bi to bile zanemarljive količine utrošene municije.

Portal "Dnevnik.ba" objavio je nedavno da bi Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vježbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom.

NATO vježba trebalo bi da bude realizovana kroz dvije faze - prva je teorijska obuka vojnika Oružanih snaga BiH i trajala bi od februara do kraja godine, a druga gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača, koja bi bila održana 2019.

Avion A-10 sadrži top od 30 milimetara "Vulkan" s municijom, odnosno, nekom vrstom osiromašenog uranijuma, navodi se u tekstu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica