Kuvajt zabranio i Dostojevskog

Kuvajt zabranio i Dostojevskog 15.11.2018 05:49 | Glas Srpske

Kuvajtske vlasti su na književnom festivalu koji je počeo u srijedu u toj zemlji cenzurisale skoro hiljadu knjiga, među kojima je i klasik Fjodora Dostojevskog “Braća Karamazovi”, naveli su organizatori.

Direktor Kuvajtskog međunarodnog književnog festivala Saad al-Anzi rekao je da je ministarstvo informisanja zabranilo 948 naslova.


Prema njegovim riječima, među zabranjenim djelima su i “Braća Karamazovi”, djelo Dostojevskog iz 1880, u kom se prikazuje Rusija iz 19. vijeka, i postavljaju pitanja o moralu, slobodnoj volji i postojanju boga.

Dostojevski se tako pridružio sve dužem spisku pisaca čija dela su zabranjena u Kuvajtu, zemlji koja važi za umjerenu u Persijskom zalivu, ali u kojoj je konzervativna struja sve jača u političkom i društvenom životu.

Ministarstvo informisanja je u posljednjih pet godina zabranilo više od 4.000 knjiga, među kojima su i “Zvonar Bogorodičine crkve” Viktora Igoa i “Sto godina samoće” Gabrijela Garsije Markesa.

Sve knjige koje će biti izložene na festivalu je unapred pregledala cenzorska komisija, kako predviđa kuvajtski zakon.

Ta komisija je odgovorna ministarstvu informisanja a radi po osnovu zakona o “medijima i izdavaštvu” iz 2006, koji predviđa kazne za izdavače knjiga i medije.

Na meti zakona su vređanje islama i pravosuđa, pretnje nacionalnoj bezbednosti, “pozivanje na nered” i “nemoralni” akti.

Aktivisti su u septembru dva puta protestovali na ulicama protiv sve veće cenzure. Kuvajt je od sedamdesetih do devedesetih godina bio izdavački centar, s kulturnim magazinom “Al-Arabi”, mnogo čitanim u arapskim zemljama i nizom knjiga popularne nauke, beletristike i drugog.

Međutim, posljednjih godina u Donjem domu kuvajtskog parlamenta, jedinom u regionu koji se bira opštim glasanjem, uglavnom dominiraju konzervativci i izabrani predstavnici plemena.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica