Кувајт забранио и Достојевског

Глас Српске
Кувајт забранио и Достојевског

Кувајтске власти су на књижевном фестивалу који је почео у сриједу у тој земљи цензурисале скоро хиљаду књига, међу којима је и класик Фјодора Достојевског “Браћа Карамазови”, навели су организатори.

Директор Кувајтског међународног књижевног фестивала Саад ал-Анзи рекао је да је министарство информисања забранило 948 наслова.


Према његовим ријечима, међу забрањеним дјелима су и “Браћа Карамазови”, дјело Достојевског из 1880, у ком се приказује Русија из 19. вијека, и постављају питања о моралу, слободној вољи и постојању бога.

Достојевски се тако придружио све дужем списку писаца чија дела су забрањена у Кувајту, земљи која важи за умјерену у Персијском заливу, али у којој је конзервативна струја све јача у политичком и друштвеном животу.

Министарство информисања је у посљедњих пет година забранило више од 4.000 књига, међу којима су и “Звонар Богородичине цркве” Виктора Игоа и “Сто година самоће” Габријела Гарсије Маркеса.

Све књиге које ће бити изложене на фестивалу је унапред прегледала цензорска комисија, како предвиђа кувајтски закон.

Та комисија је одговорна министарству информисања а ради по основу закона о “медијима и издаваштву” из 2006, који предвиђа казне за издаваче књига и медије.

На мети закона су вређање ислама и правосуђа, претње националној безбедности, “позивање на неред” и “неморални” акти.

Активисти су у септембру два пута протестовали на улицама против све веће цензуре. Кувајт је од седамдесетих до деведесетих година био издавачки центар, с културним магазином “Ал-Араби”, много читаним у арапским земљама и низом књига популарне науке, белетристике и другог.

Међутим, посљедњих година у Доњем дому кувајтског парламента, једином у региону који се бира општим гласањем, углавном доминирају конзервативци и изабрани представници племена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана