Кроз Гацко главна рута за прилив миграната у Херцеговину

ATV
Кроз Гацко главна рута за прилив миграната у Херцеговину

Мало ко од Гачана ових дана није имао близак сусрет са мигрантима. Зато и полиција има пуне руке посла, скоро сваки дан приведу по групу незваних гостију.

Јутрос су их осам затекли на бензинској пумпи у центру града. Из Црне Горе, преко брда и кроз села стижу у Гацко.

Заобилазећи гранични прелаз Крстац са Црном Гором, мигранти стижу у гатачка села Казанци, Липник, Брљево и Дулићи. Овдашњи мјештани кажу да их срећу скоро свакодневно, да се крећу претежно ноћу више се и не крију већ користе овај пут.

Миленко каже да је сусрет са мигрантима у овом дијелу гатачке општине постао свакодневница. Претежно их среће у раним јутарњим часовима, на путу до посла знао је видјети и како каже читаве колоне незваниих гостију.

“Одавде испред моје куће на 300 метара била је колона отприлике од 40 до 50 људи”, рекао је Миленко Јегдић, село Гарева Гацко

На пиртање да ли се мјештани плаше каже:” Па не знам, али морају се плашити, има овдје масу кућа са по једним чељадетом, старе и нејаке чељади, морају се плашити”.
Зна се десити и да закуцају Гачанима на врата. Најчешће траже храну и воду. Има и оних који позамашне суме новца нуде за превоз до Федерације и границе са Хрватском. Млађи Гачани кажу да страх још не осјећају.

“Никога нису угрожавали, питају основно питање пут за Гацко, питали су за овај извор воде ништа више иду својим путем. Неко јутро су били само жена и дјеца значи немам никаквог страха”, каже Ненад Васиљевић, село Гарева Гацко.

За сада нису правили никакве проблеме кажу у гатачкој Полицијској станици. Командир Саша Глушац тврди да грађани стално дојављују, али да мигранте врло често нађу и на Аутобуској станици у центру града.

“Пар случајева је покушало бјекство, али када виде да је то полиција они се врате и дођу до нас они траже да иду даље према Хрватској. У задњих мјесец дана тј. од почетка маја око 35 миграната је на подручју које покрива Полицијска станикомандир ПС Гацко.

У Херцеговину сви стижу из Црне Горе. Пунктови са којих се мигранти пребацују у Црну Гору налазе се у околини Скадра, а илегални преласци најчешће се организују у близини граничних прелаза Божај и Сукобин, одакле мигрантска рута иде ка БиХ и Хрватској, пишу албански медији.

Тамошњи портали наводе да је током посљедњих мјесеци све више миграната који са територије те државе прелазе у Црну Гору, те да се пребацивање организује са локалним криминалцима. Из црногорске Владе је најављено да би се на граници са Албанијом могла да постави бодљикаву жицу у случају већег прилива миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана