Криза у Турској не угрожава аутопут Сарајево - Београд

nezavisne.com
Криза у Турској не угрожава аутопут Сарајево - Београд

Сарајево - Изградња аутопута Сарајево - Београд није угрожена због тренутних економских дешавања у Турској, рекао је “Независним” Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација БиХ.

Подсјећања ради, Реџеп Тајип Ердоан, предсједник Турске, приликом неколико посјета региону у посљедњих неколико мјесеци истакао је да је Турска заинтересована да повеже Београд и Сарајево аутопутем, али је пројекат дијелом успорио прво због неслагања унутар БиХ о могућој траси, а након тога због ванредних избора у Турској на којима је Ердоан побиједио. У посљедњих мјесец дана Турска је ушла у економске проблеме, а турска национална валута изгубила је скоро четвртину своје вриједности.

Јуско каже да нема информацију која би указивала на то да је овај пројекат под знаком питања због свих тренутних дешавања у Турској.

“Хтио сам се видјети са амбасадором Турске у току сљедеће седмице, али је он на одмору, тако да сам састанак с њим договорио крајем мјесеца, а тема нашег састанка је управо овај пројекат”, рекао је он.

Подсјећања ради, Зорана Михајловић, потпредсједница Владе Србије, потписала је у мају меморандум с турским представницима о изградњи тог аутопута и истакла да је он важан за Србију.

“Србија је спремна за градњу аутопута, како за правац преко Сремске Митровице, тако и за правац преко Пожеге, Ужица и Котромана. Зато сматрам да је меморандум с турском компанијом 'Ташјапи' још један добар корак у том правцу. Очекујемо да током посете Турској разговарамо и о моделима финансирања изградње тог аутопута”, изјавила је она.

Такође, Министарство саобраћаја и веза РС инсистира да се рута изгради преко Вишеграда јер Саобраћајна стратегија РС не предвиђа руту преко Бијељине коју жели ФБиХ. У Министарству кажу да подржавају реализацију инфраструктурних пројеката, али да ће РС, с обзиром на то да су ентитети надлежни за транспортну инфраструктуру, у складу са усвојеним планским и стратешким документима одлучивати о изградњи и реализацији свих пројеката на својој територији.

“Подсјећамо, Стратегијом транспорта РС коју је усвојила Народна скупштина РС, а која је и саставни дио Оквирне транспортне стратегије БиХ, предвиђена је  изградња брзог пута на траси Источно Сарајево - Соколац - Рогатица - Устипрача - Вишеград - граница Републике Србије као спој коридора 5ц и коридора 10, као и изградња аутопута Добој - Вукосавље - Брчко  - Бијељина - граница са Републиком Србијом, те изградња брзог пута преко Бијељине, Зворника и Сокоца, који ће се спајати са брзим путем Сарајево - Вардиште”, истакли су они.

С обзиром на то да је Јуско прије два мјесеца рекао да очекује долазак делегације из Турске, чека се да се види какав модел финансирања ће понудити Турци, с обзиром на то да је Ердоан рекао да је његова земља спремна и за руту коју тражи РС, као и за ону која иде преко Бијељине, а коју желе представници ФБиХ.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана