Kriza trese „Puteve RS“, pada konkurs za direktore

Marijana Miljić
Kriza trese „Puteve RS“, pada konkurs za direktore

Banjaluka - Konkurs za direktora i izvršne direktore za ekonomsko-finansijske i tehničke poslove „Puteva RS“ ističe danas, ali će najvjerovatnije biti poništen.

Predsjednik Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća Stojan Lazarević potvrdio je da će na današnjoj sjednici tog tijela biti razmotreno poništavanje konkursa za izbor rukovodstva „Puteva“ prije otvaranja pristiglih prijava. On međutim nije želio da govori o razlozima zbog kojih će razmatrati poništavanje konkursa.

- Ima nekoliko razloga za to. Mnoge stvari u ovom preduzeću drugačije se dešavaju nego što treba, što nije dobro. Potrebno je stvoriti objektivne uslove za njegovo funkcionisanje. O svemu ćemo odlučiti na današnjoj sjednici - kazao je Lazarević i naveo da ne zna koliko je prijava stiglo na konkurs u proteklih 15 dana.

Na ponovljeno pitanje koji su konkretni razlozi zbog kojih bi mogao biti poništen konkurs, Lazarević je naveo da Kancelarija za razmatranje žalbi BiH, koja je zadužena za praćenje tendera, usvaja žalbe drugih preduzeća na javne konkurse koje su raspisali „Putevi“.

- Zbog toga ne možemo sprovesti konkursne procedure za pojedine poslove. Moramo tražiti tu rješenje šta ćemo i kako ćemo dalje - naveo je Stevanović.

Vršilac dužnosti direktora „Puteva RS“ Nenad Nešić nije želio da komentariše moguće poništavanje konkursa navodeći da će se danas prijaviti na konkurs.

- Još se nisam prijavio na konkurs. To ću uraditi danas - kazao je Nešić.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić kaže da je čuo da će konkurs u „Putevima“ biti poništen.

- Ne znam šta je razlog. Zakazana je sjednica Nadzornog odbora i tada ću imati više informacija - kazao je Trninić.

Ključne pozicije u „Putevima RS“ drži DNS čiji je kadar i Nešić. Nezadovoljstvo stanjem u ovom preduzeću i radom uprave prethodnih mjeseci su iskazivali DNS-ovi koalicioni partneri SNSD i SP. U SNSD-u su, međutim, istakli da do sada nije bilo razgovora da na čelo „Puteva“ dođe kadar iz neke druge stranke osim DNS-a. U najvećoj stranci u vladajućoj koaliciji su istakli da su čuli da će konkurs za trojicu direktora biti poništen, ali su ustvrdili da su razlozi administrativne prirode i da se potkrala greška u konkursu.

Na sjednici Nadzornog odbora „Puteva RS“ biće riječi i o problemu između tog preduzeća i „Niskogradnje Marjanović“ iz Prijedora. Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila je tender „Puteva RS“ vrijedan 26 miliona KM zbog žalbe „Niskogradnje Marjanović“ na konkursnu proceduru. Zbog toga su „Putevi“ po treći put raspisali konkurs, a vlasnik „Niskogradnje Marjanović“ Goran Marjanović, koji je blizak vrhu DNS-a, podnio je krivičnu prijavu protiv Nešića.

Uslovi

Konkurs za direktora i dva izvršna direktora „Puteva RS“ raspisan je 2. novembra, a rok za podnošenje prijava ističe danas.

Za poziciju direktora preduzeća kandidati su morali imati završen fakultet društvenog, tehničkog ili tehnološkog smjera. Uslov za poziciju izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove je završen ekonomski fakultet, dok je uslov za izvršnog direktora za tehničke poslove bio završen građevinski ili tehnološki fakultet. Svi oni morali su da imaju najmanje pet godina radnog iskustva, od čega tri na rukovodećim poslovima.

Trenutni v. d. direktora za ekonomsko-finansijske i tehničke poslove su Ljiljana Despotović i Duško Gojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana