Krišto: Unitarna BiH je apsolutno nemoguća

Srna
Krišto: Unitarna BiH je apsolutno nemoguća

Sarajevo - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto /HDZ/ poručila je da je unitarna BiH, kako je vide bošnjačke stranke, apsolutno nemoguća, te da njena budućnost zavisi od izmjena Izbornog zakona.

Krišto je istakla da je od Ustavnog suda BiH očekivala odluku po njenom zahtjevu za ocjenu ustavnosti odredbi Ustava Federacije BiH, a ne da traži mišljenje OHR-a.


Ona je upozorila da bošnjački političari, među kojima prednjači zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović /SDA/, gledaju na odluku Ustavnog suda sa pozicije sile i nadmoći, a ne sa pravnog stanovišta.

"Ovim putem poručujem da se u ovakvoj BiH ništa ne može dogoditi bez volje jednog konstitutivnog naroda - hrvatskog naroda. To je ono na čemu ćemo istrajati, jer je to u interesu hrvatskog naroda", naglasila je Krišto.

Ona je navela da je očito da se na svaki mogući način vrši pritisak na Ustavni sud da se ta odluka prolongira.

"Jednostavno je nemoguće u ovom slučaju izbjeći pozitivnu odluku Ustavnog suda, imajući na umu sve ono što je ranije donio kao odluku prilikom osporavanja odredbi Izbornog zakona", objasnila je Krišto za "Večernji list", izdanje za BiH.

Ona smatra da su izmjene Izbornog zakona neminovne i da moraju biti provedene u skladu sa načelima legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u kolektivnim tijelima vlasti kao što su Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

Krišto je rekla da bi najbolje rješenje za izlaz iz ove krize bio dogovor unutar BiH, bez uplitanja međunarodnog faktora.

Prema njenim riječima, konačnu odluku ne može donijeti ni Centralna izborna komisija BiH, već jedino parlament BiH, putem izmjena Izbornog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana