Кришто: СНСД доведен у ситуацију да не учествује у раду комисија

Срна
Кришто: СНСД доведен у ситуацију да не учествује у раду комисија

Сарајево - Предсједавајућа Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто изјавила је данас да СНСД због ситуације у коју је доведен када је ријеч о функционисању Комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ има право на политички корак да одбије да учествује у раду парламентарних комисија.

"Подсјетићу да Комисија за надзор над радом ОБА функционише на други начин у односу на остале комисије, јер на челу те комисије мора били неко из опозиције. Представнички дом је својом већином довео у позицију СНСД да не долази на ову, нити у друге комисије", рекла је Кришто новинарима.

Она је навела да је настојала отворити поновну расправу о том питању, јер је Представнички дом тај који је промјеном члана из СНСД-а, као највеће опозиционе странке, ставио члана из власти, те довео фактички у ситуацију незаконитог рада те комисије.

"Из СНСД-а су имали право на свој политички корак, да не желе учествовати у раду других комисија. Видите да нема парламентране већине и већина није више у саставу клубова, јер је дошло до осипања из клубова СДА и СДС-а", рекла је Кришто.

СДА бјежи од расправе

Предсједавајућа Представничког дома истакла је да је чуди зашто СДА бјежи од расправе о том питању.

Кришто се осврнула и на Закон о кривичном поступку, истичући да је Министарство правде БиХ најпозваније да сачини и у парламентарну процедуру достави измјене овог законског акта, којима би се примјенила одлука Уставног суда БиХ.

Она је одбацила наводе поједних медија да је Савјет министара тај приједлог Министарства скинуо са дневног реда, тврдећи да, захваљујући предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу и министрима из реда бошњачког и српског народа, тај закон није уопште уврштен на дневни ред сједнице.

"Мотивисани тиме, али и чињеницом да се на неки начин жели пребацити лоптица на министра правде Јосипа Грубешу из ХДЗ-а, као посланици данас смо кандидовали то питање на сједници овог дома по хитном поступку", каже Кришто.

Кришто напомиње да ће то питање бити предмет расправе на наредној сједници Представничког дома, наводећи да би то, према Пословнику, требало да буде обавезна тачка дневног реда.

Уставни суд БиХ поједине одредбе ЗКП прогласио неуставним

Она је подсјетила да је након апелације коју је упутила Уставном суду БиХ, овај Суд одређене одредбе Закона о кривичном поступку прогласио противуставним и оне би требале бити стављене ван правне снаге.

Говорећи о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о платама у институцијама БиХ, Кришто је рекла да је чуди став појединих посланика којима није стало до побољшања материјалног статуса професионалних војних лица.

"Имамо ситуацију да нам се Министарство финансија изјаснило и имамо усмену потврду министра финансија и трезора Вјекослава Беванде, који је рекао да се закон у потпуности може имплементирати на начин да не долази до смањења основице било коме, те да не би дошло до умањења плате осталим државним службеницима", рекла је Кришто.

Она је додала да ће истрајати на приједлогу овог закона и изразила увјерење да ће овај законски акт добити подршку у Представничком дому и у Дому народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана