Kraljevski tretman za guvernere i premijere u Sarajevu

Veljko Zeljković
Kraljevski tretman za guvernere i premijere u Sarajevu

Sarajevo - BiH će za organizovanje godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu, koji treba da bude održan od 7. do 9. maja 2019. godine, potrošiti 300.000 KM, a gosti ovog skupa će, sudeći prema informacijama organizatora ovog skupa, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, imati “kraljevski” tretman.

Kako su za “Glas Srpske” naveli iz ovog ministarstva, očekuje se učešće oko 2.500 ljudi, od kojih 80-100 VIP osoba, odnosno guvernera EBRD-a, premijera regije, ministara i zamjenika ministara, koji će ovom prilikom imati poseban tretman, a koji se, prije svega, odnosi na smještaj i obezbjeđenje.

Za ovu priliku, kako su naveli iz Savjeta ministara BiH, biće potrebno iseliti čak četiri sprata Zgrade bh - grčkog prijateljstva na Marijin Dvoru. Ovaj prostor će biti renoviran, opremljen novim namještajem i IT opremom. 

Takođe, planirano je obezbjeđenje i dodatnih prostora za rad timova svakog od guvernera EBRD-a, ali i njihovog osoblja.

- Kada je u pitanju obezbjeđenje, ono će biti na najvišem mogućem nivou. To se, prije svega, odnosi na objekte u kojima budu smještene visoke zvanice, prostori oko ovih objekata, ali i saobraćajnice koje se nalaze u neposrednoj blizini održavanja ovog skupa - istakli su organizatori ovog skupa. 

Kako su dodali, dio pomenutog novca biće potrošen i na obezbjeđenje transporta za sve učesnike ove konferencije, a posebno VIP osobe, nezaobilazni ketering i organizovanje TV prenosa. Za tu namjenu biće obezbijeđena odgovarajuća IT infrastruktura za konferencijske prostore u okviru hotela, ali i  posebni prostori mimo zgrade Savjeta ministara BiH na kojima će biti postavljeni “posebni” šatori za medije.

Pored navedenog, a radi brojnih planiranih propratnih aktivnosti, biće rezervisane i sale nekoliko hotela i Narodnog pozorišta, ali i angažovane kompanije i agencije koje pružaju spomenute usluge. Kako bi sve bilo kako treba, planirana je i izrada strategija i planova aktivnosti za svaki segment događaja. Obrazlažući visinu odobrenog budžeta, iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su istakli da se radi o konferenciji koja po značaju, a  i po broju učesnika, još nije organizovana u BiH, te da zbog toga ona zaslužuje poseban status u svakom pogledu.

Ulaganje u budućnost

Poredeći koliko se novca izdvaja za druge slične ekonomske forume u regionu koji se održavaju na Kopaoniku i u Bečićima, Aleksandar Ljuboja iz Udruženja ekonomista RS ističe da 300.000 KM nije velika svota novca, a pogotovo imajući u vidu koje sve benefite organizovanja jednog ovako prestižnog skupa može imati BiH.

- Ne vjerujem da će se na ovom sastanku desiti nešto kolosalno dobro za BiH, ali gledano na neki duži rok, ova okupljanja imaju veliki značaj i predstavljaju svojevrsnu investiciju u budućnost - kaže za “Glas Srpske” Ljuboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana