Kraj za šest direktora, Čičkovićeva na čelu Elektroprivrede RS

Veljko Zeljković
Kraj za šest direktora, Čičkovićeva na čelu Elektroprivrede RS

Banjaluka - Nadzorni odbor "Elektroprivrede RS" prihvatio je u petak ostavke kompletnog menadžmenta ovog javnog preduzeća sa vršiocem generalnog direktora Željkom Kovačevićem na čelu i za njegovog privremenog nasljednika imenovao dosadašnju direktoricu Republičkog zavoda za statistiku Radmilu Čičković.

Na vanrednoj sjednici Nadzornog odbora "Elektroprivrede RS", čija su jedina tema bila kadrovska pitanja, prihvaćene su i ostavke vršioca dužnosti zamjenika direktora Branislave Milekić, vršioca dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove Maksima Skoke, vršioca dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove Blagoja Šupića i vršioca dužnosti izvršnog direktora za organizaciono-pravne poslove Nenada Radovića.

- Razmatrali smo poslovanje Mješovitog holdinga "Elektroprivreda RS" i donijeli odluku da razriješimo vršioca dužnosti izvršnog direktora za razvoj i investicije Petra Ivankovića - rekao je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora "Elektroprivrede RS" Nebojša Rikalo.

Na mjesto vršioca dužnosti izvršnog direktora za finansijske poslove imenovan je savjetnik premijerke RS Željke Cvijanović za ekonomska pitanja Darko Milunović, dok je dosadašnji generalni sekretar Vijeća naroda RS Dragoljub Reljić imenovan za vršioca dužnosti direktora za organizaciono-pravne poslove.

Rikalo je istakao da će ostali članovi uprave biti imenovani naknadno.

- Očekujemo da primopredaja dužnosti bude obavljena početkom naredne sedmice - rekao je Rikalo.

Čičkovićeva je potvrdila da je imenovana, navodeći da će o tome govoriti kada se vrati sa službenog puta iz inostranstva.

Iz dosadašnje postave menadžmenta "Elektroprivrede RS" niko nije želio da komentariše novonastalu situaciju niti da obrazloži ostavke. Skoko i Ivanković su navodno na službenom putu, dok se Kovačević, Šupić i Radović nisu javljali na telefonske pozive. Jedina koja se javila bila je Milekićeva, ali je istakla da se za sve informacije obratimo Kovačeviću. Na pozive nije odgovarao ni ministar energetike, industrije i rudarstva Petar Đokić.

U medijima je već duže vrijeme spekulisano o smjenama i ostavkama u "Elektroprivredi RS". Kao glavni razlozi za to navođeni su loši poslovni rezultati ovog preduzeća u prošloj godini i neregularnosti u vezi sa tenderima za kupovinu i prodaju struje.

Cvijanovićeva je rekla da su članovi uprave "Elektroprivrede RS" podnijeli ostavke zbog neopravdanih gubitaka u poslovanju. Podsjetila je da je opredjeljenje Vlade bilo i ostalo da mora doći do ostavki ili smjene rukovodstva javnih preduzeća kada posluju sa gubicima za koje nije moguće naći realno i objektivno objašnjenje.

- Imali smo takve situacije i u drugim sektorima. Biće toga još - poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik RS Milorad Dodik je takođe istakao da menadžment koji pravi gubitak u javnim preduzećima mora da se suoči sa odgovornošću.

- Odgovornost za loše poslovne rezultate mogu da smanje samo ekstremne objektivne okolnosti - rekao je u četvrtak Dodik, naglašavajući da je uvjeren da su poslovni rezultati "Elektroprivrede RS" prošle godine mogli biti mnogo bolji.

Poslovanje

Od deset zavisnih preduzeća "Elektroprivrede RS" prošlu godinu su u minusu završila četiri, ali je među proizvodnim samo jedno poslovalo pozitivno, dok su ostala četiri uknjižila minus od 47,73 miliona maraka. Jedino proizvodno preduzeće koje je poslovalo pozitivno bilo je RiTE "Gacko", čija je dobit iznosila 1,73 miliona KM. Svih pet elektrodistributivnih preduzeća tokom prošle godine ostvarilo je pozitivan rezultat, ali je njihova pojedinačna zarada bila ispod milion KM.

Novi rukovodioci

Radmila Čičković

Darko Milunović

 Dragoljub Reljić

Smijenjeni rukovodioci

Željko Kovačević  

Branislava Milekić

Maksim Skoko

Blagoje Šupić

Nenad Radović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana