Kozarska Dubica pred finansijskim kolapsom

RTRS
Kozarska Dubica pred finansijskim kolapsom

Kozarska Dubica je pred novim finansijskim kolapsom. Zbog još jedne sudske presude, opštinski račun ponovo je blokiran.

Jedan dug izmiren, a drugi ponovo blokirao budžet opštine Kozarska Dubica. I tu nije kraj, kaže načelnik Radenko Reljić, jer će opštinski dug po osnovu brojnih naslijeđenih sudskih presuda iz prethodnog perioda i dalje rasti. Naredne godine dostići će dva miliona KM.

- Ići ćemo prema svim relevantnim institucijama i svim drugim institucijama koje mogu da nam pomognu pri rješavanju ovog problema. Ono što je najgore je to što ćemo sljedeće sedmice imati još jednu blokadu od 60.000 KM, a početkom naredne godine još jednu od milion KM - kaže Reljić.

Nova blokada računa opštine posebno je zabrinula korisnike socijalne pomoći. Drago Radaković živi od 120 KM pomoći Centra za socijalni rad. Da nema toga, kaže, bio bi gladan.

- Ne znam kako bih živio bez ovo malo pomoći koju dobijam. Ne znam šta je rješenje. Ovakvih kao što sam ja u Dubici ima stotinak, možda i dvjesto - kaže Radaković.

Senka Jujić, zamjenik direktora Centra za socijalni rad, kaže da bi kašnjenje socijalnih primanja dodatno ugrozilo najugroženiju kategoriju stanovništvu koja je na granici egzistenicionalnog minimuma.

Zbog novonastale situacije strahuju i radnici ustanova i preduzeća, koji platu dobijaju iz opštinskog budžeta.

- Pored toga što je ozbiljno ugrožen rad i opstanak preduzeća, radnici su zabrinuti i za svoja lična primanja iz kojih izdržavaju porodicu, školuju djecu, plaćaju kredite... Ostaje nam da se nadamo da će načelnik uraditi i moguće i nemoguće stvari kako bi ponovo spasao budžet od totalnog kolapsa - kaže Nada Marković Ranilović, zamjenica direktora Centra za informisanje i kulturu.

U borbu za radnička prava uključio se opštinski sindikat. Obavijestili su Republički sindikat uprave, a zahtjev za privremenu deblokadu računa podnesen je Osnovnom i Okružnom privrednom sudu u Prijedoru. O aktuelnoj situaciji obaviještena je i predsjednica Vlade, kao i predsjednik Republike Srpske.

- Kako dalje ne znamo. Svi smo kreditno zaduženi, radnicima nisu isplaćena dugovanja za prevoz. Imamo već slučajeva da neki radnici nisu u mogućnosti da dolaze na posao - ističe Željko Burazor, predsjednik sindikata opštine Kozarska Dubica.

Iz opštinske uprave najavljene su mjere štednje, kako bi se bar dio dugova servisirao. Ipak, prava borba tek predstoji, jer su dugovi opštine Kozarska Dubica, po osnovu neplaćenih računa i kredita prevazišli 27 miliona KM, što je tri puta veće od godišnjeg budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana