Кострешевић на саслушању Анкетног одбора: Управа предузима све мјере ради расвјетљавања случаја

Срна, независне новине
Кострешевић на саслушању Анкетног одбора: Управа предузима све мјере ради расвјетљавања случаја

Бањалука - Начелник Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске Синиша Кострешевић изјавио је данас у Бањалуци да Управа предузима све мјере с циљем расвјетљавања случаја трагичног страдања Давида Драгичевића, али да се још не зна ко му је и гдје нанио заживотне повреде.

“Да је то утврђено, неко би до сада био ухапшен. До сада нисмо могли утврдити ко је учествовао у тучи наводно 15 лица са Давидом”, рекао је Кострешевић дајући изјаву Анкетном одбору Народне скупштине Републике Српске.


Он је рекао да се не може искључити могућност да је почињено убиство.

Кострешевић је нагласио да Управа криминалистичке полиције све ради у складу са законом, о чему обавјештава надлежно тужилаштво.

“Активно смо кренули у истрагу 22. априла, када смо имали контакт са Давором Драгичевићем, оцем страдалог Давида, да би отклонили недоумице које је имао”, рекао је Кострешевић и подсјетио да је Управе криминалистичке полиције преузела предмет 19. априла од Управе за организовани и тешки криминалитет, према налогу министра унутрашњих послова Драгана Лукача.

Он је навео да су до сада урађени преглед и снимање ријеке Црквене, затим куће на Лаушу породице Рађен гдје је почињена пљачка, те да је ангажован вјештак из Словеније који је извршио вјештачење видео-снимака са надзорних камера.

“Извршили смо вјештачење одјеће са Давида Драгичевића, прегледали смо све локације, анализирали позиве на број 122, утврдили могућа временска одступања са видео-надзора, реконструкцију догађаја у кући на Лаушу, додатно полиграфисали породицу Рађен. Предали смо да буде урађено додатно токсиколошко вјештачење на Војномедицинској академији, упутили захтјев за додатно вјештачење документације патолога, као и видео-записа, а све у сарадњи са надлежним тужилаштвом”, рекао је Кострешевић.

На питање чланова Анкетног одбора да ли се може тврдити да је Давид Драгичевић опљачкао кућу на Лаушу, Кострешевић је рекао да о томе не може детаљно говорити јер није овлашћен, али да се, након што је урађено вјештачење записа са видео-камера, са сигурношћу од 80 одсто може говорити да је лице које је улазило у кућу Давид.

Кострешевић је истакао да је увиђај на мјесту гдје је пронађено тијело Давида урађен професионално, наводећи да је за смрт Давида сазнао 24. марта.

Он је напоменуо да је већина лица која су била у контакту са Давидом на бањалучком Тргу Крајине, а која се добро виде на снимку надзорних камера, идентификовано, док она која се дјелимично виде још нису.

Кострешевић није хтио да квалификује кривично дјело, наводећи да је то посао надлежног тужиоца, те да нико од њега није тражио да обустави истрагу.

“На надлежном тужилаштву је одлука у ком ће се правцу истрага кретати, као и њена динамика. Све спроводимо у складу са законом, о чему је обавијештено Тужилаштво”, рекао је он.

Након Кострешевића, изјаву ће на сједници Анкетног одбора Народне скупштине Републике Српске дати и директор Полиције Дарко Ћулум.

У петак ће изјаве Анкетном одбору дати министар унутрашњих послова Драган Лукач у 11.00 часова, тужилац Окружног тужилаштва Далибор Врећо у 13.00 часова и главни тужилац Окружног тужилаштва Желимир Лепир у 15.00 часова.

На претходној сједници, у петак, 18. маја, изјаве су дали директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран и начелник Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Дарко Илић.

Анкетни одбор формиран је одлуком Народне скупштине Републике Српске, с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана