Кошарац поручио Инцку: БиХ није само Сарајево

Срна
Кошарац поручио Инцку: БиХ није само Сарајево

Источно Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да коминике Савјета за имплементацију мира (ПИК) представља још један пристрасни политички памфлет дијела међународне заједнице наклоњеног бошњачкој унитаристичкој политици и јавности.

“У том документу требало је да стоји само једна једина реченица - поштујте Устав, законе и изборну вољу грађана и формирајте власт у складу са изборним резултатима. Све друго је вишак дописан у бошњачким политичким кухињама или преписан из сарајевских медија”, нагласио је Кошарац у изјави за Срну.

Он је поручио високом представнику Валентину Инцку и његовој канцеларији - ОХР да БиХ није само Сарајево и да у БиХ не живе само Бошњаци, као једини народ чију политику ОХР и дио међународне заједнице подржавају.

“Иако ОХР и дјеловање те канцеларије представљају ружну прошлост ове земље, јуче су поново претјерали, посебно у захтјеву да Република Српска на своју територију смјести мигранте из високоризичних исламских земаља. То се никада неће десити јер ти људи, без обзира на животну невољу кроз коју пролазе, представљају посебну безбједносну опасност на територији Републике Српске”, истакао је Кошарац.

Он је упитао Инцка зашто је његова земља - Аустрија затворила границе, зашто Хрватска прави зидове и поставља бодљикаве жице према БиХ и ко га плаћа да на овај начин диже тензије и покушава да изазива нове етничке и вјерске конфликте у Републици Српској.

Кошарац је нагласио да помињање слања Годишњег националног програма (АНП) у коминикеу ПИК-а свједочи о томе да то тијело постоји како би у БиХ штитило политичке интересе појединих НАТО чланица.

“Јасно је да су поједини међународни званичници, заједно са СДА, главни кочничари формирања власти у заједничким институцијама БиХ, а тиме и главни произвођачи политичке кризе која је угрозила и потпуно зауставила процес европских интеграција. Јасно је и то да је на снази класична замјена теза и тражење кривца на другој страни, што се може прочитати у коминикеу ПИК-а, политичком памфлету који ће само продубити опасну политичку кризу у БиХ”, упозорио је Кошарац.

Он је констатовао да су СНСД и партнерске странке из Републике Српске још у новембру прошле године били спремни да успоставе власт у заједничким институцијама БиХ и да раде на рјешавању крупних проблема и исправљању катастрофалних грешака претходне власти.

“Ми хоћемо да радимо у складу са Уставом и законима, али нисмо спремни да прихватимо никакве ултиматуме и уцјене. Неистина је да ми кочимо рад парламента БиХ и да не желимо да дамо допринос у рјешавању мигрантске кризе и проблема у правосуђу. Али, коме да пошаљемо наше ставове и закључке?! Драгану Мектићу, чије је министарство учествовало у продуковању мигрантске кризе и које за четири године није урадило ништа да заустави или ублажи посљедице те кризе?! Денису Звиздићу, чији су људи до јуче владали правосудним институцијама БиХ и који сада продуковањем афера покушавају да врате изгубљени утицај?! То је узалудан посао и то сигурно нећемо радити”, поручио је Кошарац. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана