Кошарац: Ревизорски извјештаји демантују Пандуревићеву

Срна
Кошарац: Ревизорски извјештаји демантују Пандуревићеву

Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да није тачно да су ревизорски извјештаји о дјеловању значајног броја заједничких институција власти у Сарајеву позитивни, како то тврди предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић, те да је демантују сами извјештаји ревизора.

Коментаришући њену тврдњу да није било никаквих финансијских малверзација и злоупотреба буџетског новца, Кошарац је појаснио да је ријеч о извјештајима у којима су ревизори дали мишљење с резервом, уз истицање предмета, што Пандуревићева и признаје.

"Као основу за мишљење с резервом ревизори су за Министарство безбједности истакли 'слабости и недостатке у процесу јавних набавки' и то је истина. Такође, истакли су питање 'употребе службених возила без интерне контроле' и 'процес ангажмана особља по уговору о дјелу'. Ријеч је о поглављу седам ревизорског извјештаја о Министарству безбједности, које третира јавне набавке", истакао је Кошарац у изјави Срни.

Он је навео да би Пандуревићева требало да прочита дио тог поглавља који се односи на набавку специјалног теренског возила вриједности око 75.000 КМ, гдје су ревизори уочили пропусте у тендерској документацији која прописује техничке карактеристике возила.

"Тај тендер је био расписан за набавку тачно одређеног возила, код тачно одређеног добављача, што је противзаконито, али је урађено јер је возило набављено експресно, за свега пет дана од дана закључивања уговора, што ревизори и констатују. Даље, као слабости и недостаци наводе се и преговарачки поступци без објаве обавјештења, а ријеч је о милионски вриједним поступцима за унапријед одређеног добављача", појаснио је Кошарац.

Он је навео и да ревизори констатују да се опрема о којој је ријеч могла наручити и код других добављача, што јасно упућује на могуће коруптивне радње.

"О свему томе Пандуревићева не говори ништа, што значи да или она није прочитала ревизорски извјештај или штити министра безбједности Драгана Мектића", оцијенио је Кошарац.

Он је нагласио да је тачно да је Пандуревићева тражила детаљан извјештај Министарства цивилних послова о тендерима за пасоше, али није тачно да су посланици из СНСД-а, како то она каже, гунђали нешто у вези с тим.

"Ми смо подржали тај њен захтјев јер о томе имамо итекако шта да кажемо", навео је Кошарац, упитавши "зашто је Пандуревићева обавила, како је рекла, 'интерни разговор' с министром Мектићем, када питање издавања пасоша није у његовој надлежности".

"Понављам, ми имамо податке о умијешаности Мектића и људи из његовог кабинета у ову причу. Имамо податке о директој повезаности Мектића и његових људи са француском фирмом 'Џемалто' и о томе ћемо јавно говорити. И нама је у интересу, као што је у интересу свих грађана БиХ да се прича у вези са пасошима истјера на чистину и да видимо шта је ко око тога радио у протекле три године", нагласио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана