Košarac: Međunarodna zajednica koči izgradnju povjerenja u BiH

Košarac: Međunarodna zajednica koči izgradnju povjerenja u BiH 06.03.2018 15:56 | Srna

Sarajevo - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da, dok god međunarodna zajednica želi da bude "mirođija" svih procesa u BiH, neće biti izgrađeno povjerenje među političkim faktorima u zemlji.

On je napomenuo da je u BiH već duže izražen problem miješanja međunarodne zajednice u unutrašnja pitanja, pa tako i kada je riječ o Izbornom zakonu.


"Svjedoci smo veoma često intervencionizma međunarodne zajednice i visokog predstavnika, te mnogih drugih lobista koji su tražili drugačija rješenja od onih na kojima su intenzivno radili predstavnici političkih stranaka", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Govoreći o izbornom procesu, Košarac je istakao da je potrebno izvršiti izmjene Izbornog zakona na osnovu unutrašnjih političkih stavova i potreba, a ne zato što to traže visoki predstavnik ili dio međunarodne zajednice.

"Da li će doći do izmjene Izbornog zakona, ne znam. Mislim da treba ohrabriti sve unutrašnje napore da dođe do kvalitetnog rješenja", rekao je Košarac.

On je naglasio spremnost SNSD-a, kao ozbiljne i organizovane partije, za izborni proces.

"Smatram da treba obezbijediti demokratski pristup, da treba definitivno uvažiti političke ambicije i stavove onih koji nisu zadovoljni trenutnim zakonodavstvom i ući spremno, u skladu sa Izbornim zakonom i kalendarom, u izborne aktivnosti", rekao je Košarac. /kraj/ss/ljlj/fono

Košarac: Potrebno rješavati pitanje granica

 Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je pitanje granica između BiH, Srbije i Hrvatske jedno od otvorenih pitanja koja je potrebno rješavati.
Govoreći o današnjem trilateralnom sastanku BiH, Srbije i Hrvatske u Mostaru, Košarac je rekao da se ne bi bavio političkim prognozama u vezi sa njegovim rezultatima.

"Ali pitanje granica jeste jedno od otvorenih pitanja, rekao bih regionalnih, s obzirom da BiH ima problema sa graničnim pojasom i prema Srbiji i prema Hrvatskoj", istakao je Košarac u izjavi novinarima.

On je zaključio da trilateralni sastanak ima kompetencije za rješavanje ovog pitanja.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prošle sedmice je prilikom posjete zemljama regiona poručio da one na evropskom putu treba da riješe međusobne proboleme sa granicama.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica