Кошарац: Међународна заједница кочи изградњу повјерења у БиХ

Срна
Кошарац: Међународна заједница кочи изградњу повјерења у БиХ

Сарајево - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац упозорио је да, док год међународна заједница жели да буде "мирођија" свих процеса у БиХ, неће бити изграђено повјерење међу политичким факторима у земљи.

Он је напоменуо да је у БиХ већ дуже изражен проблем мијешања међународне заједнице у унутрашња питања, па тако и када је ријеч о Изборном закону.


"Свједоци смо веома често интервенционизма међународне заједнице и високог представника, те многих других лобиста који су тражили другачија рјешења од оних на којима су интензивно радили представници политичких странака", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Говорећи о изборном процесу, Кошарац је истакао да је потребно извршити измјене Изборног закона на основу унутрашњих политичких ставова и потреба, а не зато што то траже високи представник или дио међународне заједнице.

"Да ли ће доћи до измјене Изборног закона, не знам. Мислим да треба охрабрити све унутрашње напоре да дође до квалитетног рјешења", рекао је Кошарац.

Он је нагласио спремност СНСД-а, као озбиљне и организоване партије, за изборни процес.

"Сматрам да треба обезбиједити демократски приступ, да треба дефинитивно уважити политичке амбиције и ставове оних који нису задовољни тренутним законодавством и ући спремно, у складу са Изборним законом и календаром, у изборне активности", рекао је Кошарац. /крај/сс/љљ/фоно

Кошарац: Потребно рјешавати питање граница

 Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас у Сарајеву да је питање граница између БиХ, Србије и Хрватске једно од отворених питања која је потребно рјешавати.
Говорећи о данашњем трилатералном састанку БиХ, Србије и Хрватске у Мостару, Кошарац је рекао да се не би бавио политичким прогнозама у вези са његовим резултатима.

"Али питање граница јесте једно од отворених питања, рекао бих регионалних, с обзиром да БиХ има проблема са граничним појасом и према Србији и према Хрватској", истакао је Кошарац у изјави новинарима.

Он је закључио да трилатерални састанак има компетенције за рјешавање овог питања.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер прошле седмице је приликом посјете земљама региона поручио да оне на европском путу треба да ријеше међусобне проболеме са границама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана