Konsultacije o mandataru pisanim putem

Željka Domazet
Konsultacije o mandataru pisanim putem

Sarajevo - Konsultacije članova Predsjedništva BiH sa predstavnicima političkih partija o imenovanju mandatara za novi saziv Savjeta ministara BiH juče nisu održane jer u sali za sastanke nije bila istaknuta zastava Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkazao je sve jučerašnje sastanke i poručio da konsultacije mogu da budu obavljene i pisanim putem. Istovremeno je najavio i da sutrašnja sjednica Predsjedništva neće biti održana ako iz sale za sastanke ne bude izbačena jedna od dvije zastave BiH koja predstavlja FBiH.

- I dalje ostaje problem isticanja zastave. Tamo su istaknute dvije zastave na svim mjestima, što znači da je jedna zastava BiH, a druga je FBiH. Kao srpski član Predsjedništva ne želim da djelujem i radim pod zastavama koje mene ne predstavljaju - poručio je Dodik.

U izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu Dodik je rekao da Zoran Tegeltija ostaje njegov prijedlog za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Kazao je da će se sačekati dan-dva da pristignu pismeni stavovi stranaka i da će predložiti Predsjedništvu da izabere mandatara.

- Ovdje se radi o nekoj igri. Kada sam prije dva dana razgovarao telefonom sa Željkom Komšićem, on se složio da budu održane konsultacije, a Šefik Džaferović je kazao da smatra da je potrebno još mjesec, mjesec i po da se raščisti situacija u FBiH da bi oni izašli sa kompaktnim prijedlogom. Smatram da je to stvar FBiH, ali ovim putem se kupuje vrijeme zbog situacije u tom entitetu. Na taj način ćemo teško funkcionisati - rekao je Dodik.

Istakao je da neće odustati od toga da Srpska bude vidljiva u svemu, da član tri Ustava BiH jasno propisuje da je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta.

- Taj član mora da se vidi svuda u zajedničkim institucijama. BiH nije unitarna zemlja. BiH nije zemlja samo jednog naroda ili jedne političke opcije. Sa stvarima u vezi sa RS ne želim da se igram. Meni je stalo do Srpske, a nije mi stalo do BiH - rekao je Dodik.

Istakao je da je spreman da Savjet ministara bude formiran do Nove godine.

- Početkom iduće sedmice biće izabrana nova Vlada RS. Mi smo sve svoje poslove završili i imaćemo sve postavljeno na svoje mjesto. Prva sjednica nakon izbora vlade biće održana do Nove godine. Na dnevnom redu će pored budžeta biti i izmjene i dopune Krivičnog zakona RS, gdje će biti zaprijećeno velikom zatvorskom kaznom za svakoga ko na bilo kojem nivou ne poštuje odluke organa RS. To će biti krivično djelo - rekao je Dodik.

Džaferović

Nakon što je Dodik otkazao konsultacije s parlamentarnim strankama oglasio se član Predsjedništva Šefik Džaferović.

- Ovo je državna institucija. Ovdje mora biti zastava BiH. Nakon što je Dodik otkazao konsultacije u pisanoj formi je zatražio da mu stranke dostave ime mandatara. To je uradio bez konsultacija sa mnom. Treba djelovati hladne glave. Sjednica Predsjedništva treba biti održana u ambijentu u kakvom je do sada održavana. U sali gdje imamo grb i zastavu BiH. Tu se ništa neće i ne može promijeniti - naglasio je Džaferović.

Dvije zastave

Dodik je pojasnio da su organi FBiH, pošto je Ustavni sud ukinuo zastavu FBiH, rekli da će privremeno njihova biti zastava BiH. Iz tog razloga u sali za sastanke postavljene su dvije zastave BiH.

- Na narednoj sjednici predložiću izmjene Poslovnika o radu, a ići će i prijedlog izmjene Zakona o zastavi, gdje će kasnije biti regulisano to pitanje - poručio je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana