Konstanin Dobrilović, lider austrijske Hrišćanske-slobodarske platforme: Snažna evropska desnica važna i za Srpsku

Darko Momić
Konstanin Dobrilović, lider austrijske Hrišćanske-slobodarske platforme: Snažna evropska desnica važna i za Srpsku

Ponosan sam na Orden Njegoša trećeg reda kojim me je odlikovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a koji mi je uručio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kaže u ekskluzivnom intervjuu za “Glas Srpske” Konstantin Dobrilović, lider austrijske Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP) i jedan od najbližih saradnika predsjednika Slobodarske partije Austrije (FPO) i vicepremijera ove zemlje Hajnca-Kristijana Štrahea.

On ističe da će orden sa ponosom nositi na Bečkom balu u Moskvi 25. maja ove godine, dodajući da se nada da će mu čast koje mu je dodjelom ordena ukazalo rukovodstvo Republike Srpske pomoći da napravi dobar rezultat u trci za poslaničko mjesto u Evropskom parlamentu.

GLAS: Šta za Vas lično znači orden, a šta za Hrišćansko-slobodarsku platformu na čijem ste čelu?

DOBRILOVIĆ: I meni lično, a istovremeno i CFP-u ovo je poruka da ono što radimo na razvoju dobrih odnosa između Austrije i Republike Srpske, kao i austrijskog i srpskog naroda radimo kako treba, čim taj posao zaslužuje orden.

GLAS: Šta očekujete od predstojećih izbora za Evropski parlament na kojima ste kandidat FPO-a?

DOBRILOVIĆ: Očekujem i vjerujem u to da će Slobodarska partija Austrije napraviti još bolji rezultat i da će umjesto sadašnja četiri u novom sazivu Evropskog parlamenta imati više poslanika.

GLAS: Da li evropska desnica može da odnese pobjedu i preuzme kontrolu u institucijama Evropske unije?

DOBRILOVIĆ: Očekujem da će i naši partneri iz drugih evropskih zemalja, među kojima su italijanska Liga, francuski Nacionalni front i Alternativa za Njemačku ostvariti dobar rezultat i biti značajna i nezaobilazna snaga u Evropskom parlamentu. Očekujem i da će mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka napraviti dobar rezultat i da će u budućnosti nastupati kao dio bloka evropske demokratske desnice.

GLAS: Šta bi pobjeda tih snaga značila za Republiku Srpsku?

DOBRILOVIĆ: To može samo da osnaži i ovako dobre odnose koje Slobodarska partija ima sa Republikom Srpskom i Miloradom Dodikom, a time i poziciju Republike Srpske.

GLAS: Koji su osnovni programski ciljevi Hrišćansko-slobodarske platforme?

DOBRILOVIĆ: U osnovi našeg programa je borba za to da Evropa čvrsto ostane na temeljima hrišćanske tradicije i kulture, pogotovo u ovo vrijeme u kojem svjedočimo da islam sve agresivnije nadire u Evropu.

 

Vojna neutralnost

GLAS: Šta poručujete biračima, prije svega onima srpskog porijekla, pred izbore za Evropski parlament?

DOBRILOVIĆ: Poručujem im da daju svoje povjerenje Slobodarskoj partiji koja će nastaviti da se protivi napadima na Republiku Srpsku, poštujući pri tome integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Za ljude iz RS značajno je i to što je Austrija pokazala da zemlja može da bude stabilna i bezbjedna, čak i ako ostane vjerna vojnoj neutralnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana