Комшић се извинио Хомановој због Додика

Срна
Комшић се извинио Хомановој због Додика

Сарајево - Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић примио је данас у опроштајну посјету амбасадора Њемачке у БиХ Кристијане Хоман и извињавао јој се због, како је рекао, недипломатског поступка српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, сазнаје Срна.

Додик је почетком јуна упутио писмо Хомановој у коме је обавијестио да не може удовољити њеном захтјеву за опроштајним сусретом с обзиром да је није примио ни у наступну посјету.

Он је у писму нагласио да је, поред тога, Хоманова као амбасадор Савезне Републике Њемачке у БиХ у протекле више од три године радила на штету српског народа и Републике Српске, а тиме и против саме БиХ и њеног Уставом предвиђеног уређења.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да је било очекивано да Хоманова, као представник земље која на овим просторима носи тешко историјско бреме, покаже више разумијевања и дипломатског сензибилитета у свом раду.

“Међутим, Ваши јавни наступи и дипломатске активности током боравка у Сарајеву били су политички обојени, субјективни и дипломатски непримјерни о чему ћу обавијестити и највише представнике Савезне Републике Њемачке”, истакао је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ уписму Хомановој упућеном почетком јуна.

Додик је нагласио да веома цијени напоре Савезне Републике Њемачке да својим искуствима и помоћи допринесе процесу помирења и изградње трајног мира на цијелом простору Балкана, али са жаљењем мора да констатује да она није била адекватан представник такве једне Њемачке.

У овом писму, које је Срна пренијела у цијелости, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ ниједном ријечи није споменуо Жељка Комшића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана