Komšić: U Predsjedništvu BiH potrebna racionalna saradnja

Srna
Komšić: U Predsjedništvu BiH potrebna racionalna saradnja

Sarajevo - Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da očekuje racionalnu saradnju sa druga dva člana jer svi imaju isti interes da ova institucija funkcioniše.

“Možda razlozi nisu isti, ali način rada i donošenja odluka u Predsjedništvu nas upućuje jednog na drugog”, rekao je Komšić večeras za TV1.

On kaže da očekuje da će srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik djelovati racionalno, jer mu je u interesu da Republika Srpska ima neku korist od njegove pozicije u Predsjedništvu.

Komšić je istakao da vjeruje u ravnopravnost ljudi, da će učiniti sve da se to desi i da će se tako i ponašati.

“Želim da ovaj mandat počnemo mirno, bez otvaranja priče o nekim razlikama, bez konflikta i svađe”, poručio je Komšić.

Komentarišući današnje proteste u Mostaru protiv njegovog izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Komšić je naveo da je to legitiman način izražavanja volje građana i da je to za njega u redu, jer su protesti održani u skladu sa zakonom.

Prema njegovim riječima, izbori su prošli, glasovi su izbrojani i moraju se i HDZ BiH i svi pomiriti da Dragan Čović nije član Predsjedništva.

On kaže da će se potruditi da Čović još dugo ne bude član Predsjedništva.

“Bez potrebe se stvaraju tenzije i ne znam šta želi da postigne HDZ BiH i kome šalju te poruke. Ako je to vrsta pritiska oko formiranja vlasti, onda je to besmisleno ili za neke buduće razgovore o izmjenama Izbornog zakona ili Ustava onda opet neće naći sagovornike”, rekao je Komšić i dodao da je moguće da je cilj dizanje tenzija i zavađanje ljudi.

Odgovarajući na pitanje da li treba potpisati sporazum sa Islamskom vjerskom zajednicom, on je rekao da članovi Predsjedništva treba da pokažu da su dosljedni i da bi bilo u redu da se zaključi taj sporazum.

Komšić je potvrdio da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.

Komentarišući Dodikovu izjavu da će predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina pozvati da dođe u Banjaluku, a ne u Sarajevo jer tu nije dobrodošao, Komšić je rekao da je Putin uvijek dobrodošao u Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana