Komšić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze oko imovine BiH

Agencije
Komšić: Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze oko imovine BiH

SARAJEVO - Bilo bi dobro da Hrvatska ne povlači dodatne poteze, jer će time samo ubrzati našu odluku da pokrenemo spor pred nekim od međunarodnih sudova, izjavio je za Oslobođenje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon što je prije nekoliko dana Ministarstvo za državnu imovinu Republike Hrvatske zatvorilo novi javni poziv za zakup bivših bh. radničkih odmarališta na Jadranu.

“Za sada smo učinili prvi korak. Imajući u vidu međunarodne konvencije, kojima se reguliraju međusobni odnosi zemalja, na sjednici Predsjedništva BiH iz decembra 2018. godine zaključili smo da se uputi nota generalnom sekretaru UN-a kao depozitaru međunarodnih sporazuma, kako bismo ga obavijestili da RH krši ili ne poštuje Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ, kojim su uređena pitanja imovine svih bivših republika. Pismo je otišlo i imamo potvrdu da je o njemu generalni sekretar UN-a upoznat”, ističe Komšić.

Podsjetio je da je jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio i to da se uputi pismo predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi im se ukazalo na to da se Hrvatska mora pridržavati sporazuma o sukcesiji SFRJ, što je akt višeg reda u odnosu na domaće zakonodavstvo.

“Htjeli smo posebno naglasiti da BiH nema nema namjeru ulaziti u bilo kakve dodatne bilateralne sporazuma”, rekao je Komšić za Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana