Komisija za gradnju mosta na Savi kod Gradiške još važe ponude

Vedrana Kulaga
Komisija za gradnju mosta na Savi kod Gradiške još važe ponude

Banjaluka, Zagreb - Stručna komisija još nije pregledala prijave koje su na tender za gradnju mosta na Savi kod Gradiške dostavila tri zainteresovana ponuđača, a nadležni u Republici Srpskoj očekuju da će planirane aktivnosti biti ubrzane nakon praznika.

Priča o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške traje gotovo deceniju i po, a na javni poziv stigle su tri ponude koje su otvorene polovinom decembra u sjedištu “Hrvatskih cesta” u Zagrebu, koje su i raspisale tender.

Najpovoljniju ponudu, vrijednu 23,49 miliona evra, prema nezvaničnim informacijama, dostavio je konzorcijum firmi “Integral inženjering” Laktaši, “Đuro Đaković montaža” i “Zagreb montaža”. Druga po vrijednosti je ponuda koju je dostavio konzorcijum “Hering” i GP “Mostogradnja” iz Širokog Brijega vrijedna 41,54 miliona evra, dok je 46,21 milion evra ponudio konzorcijum kompanija ICM i “Maeg konstrucioni” iz Italije.

Ugovor sa odabranim ponuđačem bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude potpisan tokom zime, a u “Hrvatskim cestama” kazali su za “Glas Srpske” da stručna komisija za javnu nabavku nije još završila pregled i dala ocjenu pristiglih ponuda. Rok za donošenje odluke o izboru je, kako su naveli, 120 dana od roka za dostavljanje ponuda, koji je bio 18. decembar 2018. godine.

- Ugovor o javnoj nabavci biće sklopljen nakon što odluka o izboru bude izvršna, a taj datum zavisi od trajanja pregleda i ocjene ponuda, kao i od eventualnih žalbenih postupaka - istakli su u tom preduzeću.

Predviđeni rok početka izvršenja ugovora počinje, istakli su, danom uvođenja izvođača radova u posao, a radovi treba da budu završeni u roku od 30 mjeseci, odnosno 896 kalendarskih dana.

- Uporedo sa izgradnjom mosta počeće i gradnja pristupne saobraćajnice sa hrvatske strane - zaključili su u “Hrvatskim cestama”.

U “Autoputevima Republike Srpske” vjeruju da će stvari biti ubrzane u narednim danima.

- Očekujemo da će veoma brzo, nakon praznika, utvrditi termin za sastanak i početi sa radom - kazali su u tom republičkom preduzeću.

Most na Savi biće dug 463 metra, a priča o njegovoj gradnji traje još od 2004. godine. RS je, prema riječima njenih zvaničnika, uradila sve što je bilo u njenoj moći i nadležnosti da pripremi realizaciju projekta. BiH je već dobila 6,8 miliona evra kroz investicioni okvir za zapadni Balkan. Hrvatska, osim za pola mosta treba da obezbijedi novac i za izgradnju pristupne saobraćajnice do čvora Okučani, duge oko 9,5 kilometara, za šta će joj biti potrebno više od 40 miliona evra.

Vrijednost projekta

Projekat izgradnje mosta na Savi kod Gradiške sa pristupnim saobraćajnicama je, prema ranijim podacima, vrijedan 64 miliona, a vrijednost samog mosta je 23,2 miliona evra. Njegovim završetkom autoput Banjaluka - Gradiška bio bi spojen sa autoputem Zagreb - Beograd, dok bi Gradiška konačno prodisala i riješila se saobraćajnog kolapsa, s obzirom na to da je trenutni prelaz preko Save smješten u njenom centru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana