Komandant Vojske RS u odbrani Nasera Orića

Željka Domazet
Komandant Vojske RS u odbrani Nasera Orića

Bratunac, Sarajevo - Bivši komandant bataljona Bratunačke brigade Vojske RS Sreten Petrović uhapšen je u petak zbog sumnje da je pokušao da minira sudski proces protiv ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića tjerajući svjedoke da promijene iskaz u Orićevu korist.

Oriću i njegovom saborcu i tjelohranitelju Sabahudinu Muhuću u Sudu BiH se sudi zbog ratnih zločina, odnosno ubistvo Milutina Miloševića, Slobodana Ilića i Mitra Savića na području Srebrenice i Bratunca. Suđenje je počelo u januaru i najmanje pet svjedoka u ovom slučaju do sada su ili promijenili iskaz ili odustali od svjedočenja.

Petrović je pod sumnjom da je ometao rad pravosuđa uhapšen u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH izvedenoj po nalogu Tužilaštva BiH. Sproveden je u SIPA gdje je nad njim obavljena kriminalistička obrada, a nakon toga je tužilac trebao da odluči da li će zatražiti pritvor.

Prema nezvaničnim informacijama Petrović je posredstvom Orićeve odbrane došao u posjed pisanih iskaza svjedoka iz istrage. Svjedoci koji su saslušali pripadnici MUP-a RS potvrdili su da im je Petrović uz predočavanje njihovih ranijih izjava sugerisao da promijene iskaz i da paze šta pričaju u sudnici. MUP RS pokrenuo je obimnu istragu o pritiscima na svjedoke u slučaju "Orić" i prikupio brojne dokaze o nezapamćenim pritiscima, prijetnjama i podmićivanju i dostavio ih Tužilaštvu BiH.

- Petrović je važio za dobrog borca Vojske RS, ali se upleo u kriminalnu priču. Veliki novac koji posjeduje Orić bio je mamac da se uplete u kupovinu svjedoka. Čak su i potomci žrtava za automobil mijenjali iskaz koji su ranije dali - kaže sagovornik "Glasa Srpske" blizak istrazi i dodaje da su Petrović i Orić dobri prijatelji i da zajedno idu u lov iako su se u ratu gledali preko nišana.

Dio plana za rušenje optužnice protiv Orića je i hajka protiv tužioca u tom predmetu Miroslava Janjića.

- U hajku i pritiske na Janjića uključene su i mnoge njegove kolege tužioci, ali i neki advokati iz Srpske - kaže naš sagovornik.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH pokrenuo je nedavno disciplinsku tužbu protiv Janjića zbog navodnog nedovoljnog angažovanja u predmetu protiv Gligora Begovića. Begović je, međutim, osuđen na deset godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima, što je otvorilo pitanje zbog čega se pokreće proces protiv tužioca koji je u veoma kratkom roku uspješno završio predmet. Janjiću su početkom godine napakovane i optužbe da je uzeo mito da bi minirao svjedoke u slučaju protiv Orića, a sve je završeno hapšenjem višeg inspektora u Odjeljenju za ratne zločine Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Dženane Omerhodžić zbog sumnje da je lažno prijavila Janjića i svog kolegu Novaka Mijovića.

U Tužilaštvu BiH nisu željeli da komentarišu ni hapšenje Petrovića ni proces protiv Janjića.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da su pritisci na svjedoke očigledni i da je to posebno izraženo u procesu protiv Oriću.

- Svjedoci su pod sumnjivim okolnostima mijenjali iskaze. Orić je i preko Petrovića vršio pritiske na njih. Upravo zbog toga je traženo da Oriću bude određen pritvor. Mjere zabrane koje su mu izrečene umjesto pritvora ništa ne znače jer su oni koji rade za njega dolazili gdje je on tražio. Sada Orić može slobodno da se kreće, a protiv tužioca koji radi na tom predmetu pokreće se disciplinski postupku, što je nevjerovatno - rekao je Kojić i dodao da je jedini način da sve bude vraćeno u zakonske okvire da Orić bude uhapšen.

Orić: Vojvoda brani Turčina

Naser Orić je izjavio "Glasu Srpske" da sjedi sa prijateljima i da se slatko smije svemu što radi glavni tužilac BiH Goran Salihović.

- Došlo vrijeme da vojvoda brani Turčina i serdara. To može samo kod Salihovića. Kako je krenuo očekujem da uhapsi predsjednika RS Milorada Dodika i da ga poveže sa mnom. Petrović je vojvoda i nema ga većeg u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Ganjali smo se u ratu. To je apsurd i mi smo baš neprijatelji - rekao je Orić dodavši da će vrijeme pokazati sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana