Којић: Српски осуђеници казну да служе у Српској или Србији

Срна
Којић: Српски осуђеници казну да служе у Српској или Србији

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић најавио је покретање захтјева да Срби осуђени пред Хашким трибуналом издржавају казне затвора у Републици Српској или Србији.

Којић је, након данашњег разговора са првим предсједником Српске Радованом Караџићем и бившим командантом Главног штаба Војске Републике Српске Ратком Младићем у Хагу, истакао да је то веома важно за лица из Српске која се налазе у Хашком трибуналу и она која су правоснажно осуђена, јер постоје казнено-поправни заводи са којима је УН потписао споразум, а гдје се према осуђеницима поступа нехумано и нечовјечно, противно свим међународним прописима.

"У међународим правним актима управо је дефинисано да лица на издржавању казне треба да је издржавају ближе мјесту пребивалишта и боравишта њихове породице, што је веома важно и због самих посјета. Треба напоменути да има и знатан број лица која не говоре енглески језик, што им умногоме отежава издржавање затворске казне", рекао је Којић Срни.

Он је навео да ће Републички центар за истраживање рата и ратних злочина наставити да пружа помоћ тимовима одбране Караџића и Младића јер се, како је нагласио, у тим поступцима не бране само они, већ и Република Српска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана