Којић: Наставити истрагу против високих званичника некадашње БиХ

Срна
Којић: Наставити истрагу против високих званичника некадашње БиХ

Бањалука - Важно је да Тужилаштво БиХ у предмету “Добровољачка” настави истрагу против некадашњих високопозиционираних војних, полицијских и политичких званичника БиХ јер је познато како се десио злочин над младим војницима ЈНА у тој сарајевској улици у мају 1992. године, сматра директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Коментаришући наредбу Тужилаштва БиХ о отварању поновне истраге против пет лица у предмету “Добровољачка улица”, Којић је за Срну изјавио да, уколико се та одлука не буде односила на високопозициониране војне, полицијске и политичке званичнике БиХ, онда може рећи да је резултат политичког притиска бошњачког руководства.

“То самим тим значи да је то једна врста политичке одлуке којом се жели амнестирати тадашње високо руководство које је издало наредбу за убијање и масакр младих војника ЈНА у Добровољачкој улици”, рекао је Којић.

Он каже да се плаши да Тужилаштво БиХ у овом случају покушава да направи баланс, односно да каже да ће, ипак, против одређеног броја лица бити настављена истрага, али да се одустаје од истраге против најодговорнијих за тај злочин.

“Чекаћемо да видимо на која се лица односи наставак истраге у предмету жДобровољачкаж и да у складу с тим кажемо конкретије мишљење”, рекао је Којић.

Како Срна сазнаје из кругова блиских правосуђу БиХ, Тужилаштво БиХ наредило је поновно отварање истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића у предмету “Добровољачка улица”.

Тужилаштво БиХ саопштило да је наредило поновно отварање истраге против пет лица у предмету “Добровољачка улица”, али није открило идентитет тих лица.

Овом одлуком ван снаге је стављена наредба о обустављању истраге Тужилаштва БиХ од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено поновно отварање истраге, док су жалбе у односу на девет лица одбијене као неосноване, а једна је одбачена.

Уставни суд БиХ је на сједници 17. јануара прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, који су као припадници ЈНА убијени 2. маја 1992. године у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузме мјере с циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године.

Припадници “Зелених беретки”, “Патриотске лиге”, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године. У овом нападу убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци.

Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана