Kojić: I pored zastrašivanja svjedoka dovoljno dokaza da se Orić osudi

Srna
Kojić: I pored zastrašivanja svjedoka dovoljno dokaza da se Orić osudi

Banjaluka - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je čitav prvostepeni postupak protiv komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića pratilo niz kontroverzi, uticaja na svjedoke i da je tužilac BiH Miroslav Janjić zatražio ukidanje presude upravo zbog povreda krivičnog postupka.

“Te kontroverze su se, prije svega, ogledale u uticaju na svjedoke. Mi znamo da je sud svojevremeno odredio mjere zabrane Naseru Oriću, međutim, logično rješenje je tada bilo određivanje mjere pritvora, jer bi upravo uz određivanje ove mjere se, na neki način, spriječila bilo kakva mogućnost uticaja na svjedoke”, rekao je Kojić.


On je za Alternativnu televiziju rekao da mu je poznato da je bilo određenih uticaja na svjedoke, međutim i pored tih činjenica Kojić kaže da je bilo sasvim dovoljno dokaza i elemenata da se Naser Orić osudi.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da su svi procesi koji su vođeni protiv Orića bili onakvi kakvi nisu trebali da budu.

“Rezultat tih procesa je, nažalost, bio oslobađajući. Mislim da je to dobra odluka /da se ukine prvostepena presuda/ i da pojedini ljudi koji rade u sudstvu i tužilaštvu shvataju svoju ulogu i odgovornost prema građanima ove zemlje. Dobro je da se postupak vraća /na početak/”, rekao je Savanović.

Za Šabana Maksumića, predsjedavajućeg sudskog vijeća koje je izreklo oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću, Alternativna televizija prenosi da se nalazi na listi sudija i tužilaca za koje je dostavljena informacija Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH o sumnjivoj ratnoj prošlosti.

Podobnost Maksumića da obavlja tu funkciju još nije ispitana, jer još nema izmjene kojom bi se utvrdila ratna prošlost sudija i tužilaca.

Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija kaže da se radi na tom planu i da je predviđeno da se završi do 30. juna.

Advokat Nasera Orića Lejla Čović kaže da ne želi komentarisati spekulacije.

MUP Republike Srpske ranije je prikupio dokumentaciju o uticaju na svjedoke - od prijetnji do mita, dok je postupak protiv Orića bio u rukama Tužilaštva BiH. Nije pomogla ni završna riječ tužioca BiH da je zaštićeni svjedok do detalja svjedočio o ubistvu Slobodana Ilića, prenosi Alternativna televizija.

“Euroblic”, pozivajući se na izvor u pravosuđu BiH, prenosi da će Apelaciono odjeljenje Suda BiH u narednom periodu prihvatiti žalbu Tužilaštva BiH i ukinuti skandaloznu oslobađajuću presudu koju je Oriću objavilo prvostepeno vijeće Suda BiH.

Ukidanje prvostepene presude Tužilaštvo BiH je zatražilo u maju, a u žalbi je navedeno da činjenice nisu potpuno utvrđene, ali i da se otpravak presude razlikuje od izrečene presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana