Kočnicu neusvajanju Strategije za procesuiranje ratnih zločina stisnula SDA

Željka Domazet
Kočnicu neusvajanju Strategije za procesuiranje ratnih zločina stisnula SDA

Sarajevo - Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je juče “Glasu Srpske” da je Revidirana Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina usaglašen dokument i da zbog čisto političkih motiva ovaj dokument još nije usvojen.

Podsjetimo, na sjednici Savjeta ministara koja je održana 3. jula ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac tražila je da se ovaj dokument skine sa dnevnog rada. Nije objasnila zašto je to učinila, ali je dvadesetak dana kasnije rekla da njen zahtjev “nije bio izričit”. Dodala je da ministar pravde treba da odgovori kada će se Strategija naći na sjednici Savjeta ministara.

Ministar pravde BiH Josip Grubješa rekao je da je i nakon skidanja Strategije sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara BiH 3. jula slao urgencije da se ovaj dokument na kome insistira i EU razmatra, ali da nije dobio nikakvu povratnu informaciju. “Glas Srpske” nezvanično saznaje da su predstavnici bošnjačkih udruženja kontaktirali sa Borovčevom i tražili da Strategija ne bude usvojena.

Anton Kasipović kaže da je važno da su taj dokument usaglasile vlasti Republike Srpske i FBiH uz snažnu podršku Evropske unije, ali da postoji problem na zajedničkom nivou.

- Kada imamo u vidu te činjenice, svaki razuman čovjek se pita šta mi tu u stvari radimo. Da li ono što i unutar sebe dogovorimo i uz podršku Evrope ne možemo realizovati. Ako je to tako onda je sasvim logično pitanje koja je motivacija za tako nešto. Da, primjera radi, jednu takvu Strategiju koja je usaglašena, opstruiše, ili njeno usvajanje onemogućava, Republika Srpska, ocjene bi bile dramatičnije i drastičnije - kaže Kasipović.

On je rekao da je konsterniran činjenicom da se s tim pitanjem očigledno i iz političkih razloga neko ne želi da suoči.

- Ko god da je činio ratne zločine mora odgovarati, ali moramo doći do procesa. Nekom očigledno ne odgovara da se otvore sva pitanja ratnih zločina - tvrdi Kasipović.

Ministar pravde Federacije BiH Mato Jozić rekao je za “Glas Srpske” da i Republika Srpska i Federacija BiH čekaju da se usvoji taj izuzetno važan dokument.

- Članovi radne grupe iz FBiH i RS dali su saglasnost na Strategiju i učestvovali aktivno u njenoj izradi. Nemam zvanične informacije ali mislim da su ministri iz SDA tražili da se Strategija skine sa dnevnog reda - rekao je Jozić.

Konstatovao je da je u tom dokumentu dogovoreno da određen broj predmeta prelazi na entitetska, odnosno kantonalna tužilaštva.

  • Suština je da se ubrzaju i da se završe procesi. Zajedno sa Evropskom komisijom je dogovoreno da se ne odugovlači. Dogovoreno je da se to završi do 2023. godine. Svima bi trebalo da je u interesu da se predmeti ratnih zločina dovedu do kraja i da se ne koriste za podizanje tenzija pred izbore - kaže Jozić.

Bez komentara u VSTS-u

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH “Glasu Srpske” je rečeno da potpredsjednica VSTS-a Jadranka Lokmić-Misirača nije u mogućnosti dati izjavu u vezi sa neusvajanjem ovog dokumenta. Lokmić-Misirača je kao član radne grupe radila na izradi Strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana