Ko se, zašto i po čijem nalogu naoružava u FBiH?

RTRS
Ko se, zašto i po čijem nalogu naoružava u FBiH?

Vaninstitucionalna proizvodnja i promet naoružanja i municije u Federaciji i hvalospjevi Izetbegovića i Novalića o dostignućima namjenske industrije, i po današnjim reagovanjima, u Srpskoj je shvaćena izuzetno ozbiljno. Od odgovora na pitanje ko se, zašto i po čijem nalogu naoružava, Srpska neće odustati.

Retorika Bakira Izetbegovića mnoge je podsjetila na uvertiru u krvavi rat ž90-tih, kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir zbog vlastite ideologije, pa naoružao i u rat poslao tuđu djecu. Alijin sin, politički i ideološki nasljednik Bakir Izetbegović, ponovo opasno zbori, što je, poručuju iz BORS-a, opasno i nimalo slučajno.

- To je nešto preko čega se ne smije olako prelaziti i to ne samo iz ugla naroda protiv koga su te izjave uperene, jer su takve izjave usmjerene protiv slobode svih nas - kaže Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Jasno je da se Bošnjaci naoružavaju, ocjena je iz Ujedinjene Srpske, a potvrda, Izetbegovićevo javno objelodanjivanje. Lider te stranke Nenad Stevandić podsjeća da nelegalno i vanistitucionalno naoružavanje podliježe krivičnoj odgovornosti i žali što je izostala adekvatna reakcija Srba u institucijama BiH. Bosićev poziv i Ivanićeva tvrdnja da ga nije dobio, kaže Stevandić, dovoljno govori kako štite interese Srpske u Sarajevu...

- Neki su shvatili da su dužni da štite Izetbegovića i da žmire dok on radi nezakonite stvari, a u Republici Srpskoj šire svađu i pozivaju na sukobe i nemire - ističe Stevandić.

I blage ili pak nikakve reakcije međunarodne zajednice na Izetbegovićeve prijetnje "za ne daj Bože" oružjem, bezbjednosnim strukturama Srpske nisu promakle. Mecene Bakira Izetbegovića podržavaju njegove težnje da će Bosnu i Hercegovinu, i pored protivljenja Srpske, "progutati" NATO, ocjenjuju bezbjednjaci.

- Zveckanje oružjem i ratnohuškačke izjave nisu samo za posmatranje u političkoj i verbalnoj sferi, već i povod za provođenje procedura i poštovanja pravila o kontroli namjenske industrije, jer tu, bojim se, postoje određene zloupotrebe - kaže Predrag Ćeranić, profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka.

Ćeranić ocjenjuje da Izetbegović mlađi igra i na kartu srpskog nejedinstva, ali da ima daleko veći problem- protesti u Sarajevu ozbiljniji su, jer osiromašeni i izvarani građani nemaju razumijevanja za njegovu "visoku politiku". Nezadovoljne ratne veterane i njihove potomke sigurno se nije usudio naoružati, ali koga jeste?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana