Ко ће се одазвати на Додиков позив на консултације?

ATV
Ко ће се одазвати на Додиков позив на консултације?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је лидере парламентарних странака на консултације уочи посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, на којој би требало да буде разматран Извјештај из 2004. године Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године.

Консултације би требало да буду у понедјељак 13. августа, а лидери партија Савеза за побједу данас не одговарају на питање да ли ће се одазвати позиву. 

Зато је сигурно да ће Драган Микеревић, чија је Влада усвојила Извјештај о Сребреници, присуствовати посебној сједници. За АТВ данас поручује да је вријеме да се Извјештај размотри. Интересантан је и одговор на питање да ли је тада било притисака на Владу.

“Ја мислим да је достигнут ниво демократске свести и демократски капацитет Републике Српске да може расправљати о свакој теми па према томе и о Сребреници. Из тог становништа мислим да је то питање које интересује сваки парламент и све грађане односно народ Републике Српске. Да ли је било притисака 2004? То ћу да кажем на Скупштини”, истакао је Микеревић.

Одговараће и на сва друга питања. Да ће их свакако бити потврђује и портпарол СНСД-а Радован Ковачевић. Каже да је присуство Драгана Микеревића изузетно значајно јер је он тада био на челу Владе. Поручује да су значајне и консултације уочи сједнице. Лидери осталих партија још нису потврдили долазак, али вјерује да ће у понедјељак бити у Палати. 

“Ми очекујемо да ће и странке опозиције бити одговорне према свом народу, бити одговорне према Републици Српској, да ће се одазвати овом састанку и да ће заједно са нама радити на томе да имамо национално јединство по овако битном питању”, истакао је Ковачевић.

Зато је неопходно да се све партије изјасне, каже Ковачевић. Милорад Додик прије неколико дана је рекао да Извјештај о Сребреници не може да буде лоциран на једну седмицу него мора да обухвати период од 92. до 95. године, те да није циљ да се оспори оно што је стварни злочин, рекао је тада Додик. Слично говори и Жељка Цвијановић. Каже да Извјештај садржи бројне неправилности и да не мора на томе да остане. 

“Ево дошло је вријеме и јави се могућност и потреба да се неке ствари ту исправе, да се уваже, да се узме у обзир све оно што су укупна страдања на том простору, а она су била страшна и тешка и када је у питању бошњачко становништво, и ја то никада нећу оспоравати, али су тешка страдања била и српског становништва тамо”, нагласила је Жељка Цвијановић, премијер Републике Српске.

У уторак ће у Парламенту бити само једна тачка дневног реда. Тада би могли да се донесу закључци који ће обавезати Владу да извјештај из 2004. стави ван снаге. Предсједник Републике Српксе најавио је нови извјештај, а у Републичком центру за истраживање ратних злочина, кажу да се у том извјештају морају наћи и српске жртве са тог подручја. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана