Инцко: Позивам политичаре да се суздрже надмудривања

Срна
Инцко: Позивам политичаре да се суздрже надмудривања

Сарајево - Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је да данашња пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу потврђује индивидуалну одговорност, а не колективну кривицу и да би требало да донесе олакшање свим, како је рекао, поштеним људима. "Нема лоших народа, само лоших појединаца", нагласио је Инцко.

Према његовим ријечима, данашња одлука Апелационог вијећа представља важан тренутак и требало би да пружи осјећај окончања једног поглавља за све жртве, као и за оне који су преживјели "геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности у БиХ", саопштено је из ОХР-а.

"Ни једна судска одлука не може преживјелима вратити њихове најмилије, али им може дати извјесну дозу моралне сатисфакције", навео је Инцко.

Он је мишљења да је огроман допринос Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Резидуалног механизма за кривичне судове у откривању истине и у настојањима да се, како каже, задовољи правда након злочина који су почињени током новије трагичне историје БиХ.

У том контексту, он је позвао све власти и политичке лидере у БиХ да се уздрже од политичког надмудривања или покушаја да дискредитују важан посао који су обавили ови међународни судови.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу другостепеном пресудом осудио је Караџића на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана