Клокић: Представништва Српске у иностранству раде добар посао

Срна
Клокић: Представништва Српске у иностранству раде добар посао

Бањалука - Министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић изјавио је да представништва Републике Српске у иностранству раде добар посао за Српску.

“Најважнија су представништва у Њемачкој, Аустрији, Србији и Русији јер, ако ћемо гледати економске показатеље, то су за нас најзначајнији партнери.

Србија је најзначајнији спољнотрговински партнер. Спољнотрговински показатељи добри су и када је ријеч о Њемачкој и Аустрији”, навео је Клокић.

Он је истакао да је представништво у Русији, осим за економске односе, значајно и на политичком плану, те су честе посјете предсједника Српске Милорада Додика Русији, гдје је потписана и мапа пута са губернатором Санкт Петербурга, одржани састанци са руским предсједником Владимиром Пурином, а најављена је и посјета Бањалуци у септембру министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова.

Када је ријеч о Представништву Српске у Израелу, Клокић је навео да је оно регистровано као привредно представништво Српске с циљем унапређења институционалних, културних, спортских, туристичких и других односа.

Говорећи о страним улагањима, Клокић истиче да је за инвеститоре услов политичка стабилност, а због тога што је регион турбулентан одређене затегнутости у односима Србије и Хрватске рефлектују се и на БиХ.

“Одређени затегнути односи постоје и унутар БиХ, што страни инвеститори генерално узимају у обзир и анализирају”, рекао је Клокић за Телевизију “Елта”.

Према његовим ријечима, Министарство нема могућност финансијске подршке инвеститорима, али Влада Српске уредбама и програмима подржава одређене пројекте запошљавања, и код домаћих и код иностраних привредних субјеката, тако да се сва помоћ инвеститорима мјери кроз нова радна мјеста.

“У 2017. години Влада је уредбом субвенционисала запошљавање радника код озбиљне америчке ИТ компаније жЕм-си-арж, у којој је тренутно у Бањалуци запослено више од 200 људи. Сада се јављају и њихови кооперанти којима су они рекли какав су третман имали у Бањалуци”, истакао је Клокић.

Он је нагласио и да је ресорно министарство урадило највише у БиХ када је ријеч о усклађивању домаћег законодавства са законодавством ЕУ, те да је пред Српском у том смислу још много посла.

Клокић напомиње да није довољно искоришћен потенцијал дијаспоре, али је ове године одржан први форум дијаспоре, који је организовао предсједник Српске, а на којем су учествовали важни људи, што је била прилика за “конекцију” са њима да би тај потенцијал био што више искоришћен.

“Српска више не тражи помоћ као што је било послије рата. Сада тражимо партнере на обострану корист”, истиче Клокић.

Када је ријеч о европским интеграцијама, Клокић сматра да је БиХ тек на почетку.

“Добили смо упитник Европске комисије, одговорили на то и добили додатни упитник од 655 питања. Влада Српске је прва у БиХ одговорила на сва питања, а сада је потребно да радимо техничку финализацију у сарадњи са другим нивоима власти у БиХ, да се та питања преведу и упуте Европској комисији, која потом даје оцјену за чланство у ЕУ и одређује датум почетка преговора. Ако ћемо гледати искуства земаља региона, то је процес који ће трајати пет до 10 година, јер ЕУ прилази кроз турбулентан период”, рекао је Клокић.

Клокић напомиње и да је у посљедњих годину дана у силазној путањи сарадња Владе Српске и Савјета министара и истиче да би ти односи требало да буду бољи зарад Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана