Klokić: Kampanja traženja investitora biće usmjerena na Austrijus

Srna
Klokić: Kampanja traženja investitora biće usmjerena na Austrijus

Banjaluka - Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić najavio je za 2018. godinu kampanju traženja investitora u sektoru voća i povrća koja će biti usmjerena prema austrijskom tržištu, te nastavak aktivnosti na uspostavljanju sistema e-registracije poslovanja.

Klokić je u intervjuu Srni podsjetio da je u 2017. godini bio uspješan projekat ove kampanje, rađene po metodologiji Svjetske banke fokusirane na njemačko tržište.


Prema njegovim riječima, sistem e-registracije poslovanja omogućiće privrednim subjektima jednostavan i siguran postupak ulaska na tržište, značajno bržu proceduru investiranja u Republici Srpskoj, te efikasno i transparentno pružanje usluga putem elektronske registracije, usluga izdavanja sertifikovanog digitalnog potpisa, pečata i žiga.

Klokić je podsjetio da je uvođenjem jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata kao jednog od parametara bitnih za poslovanje sprovedena reforma registracije poslovanja, a da je rezultat toga značajno smanjenje troškova, procedura i dana potrebnih za registraciju.

Kao rezultat, Klokić je istakao i povećan broj novoregistrovanih poslovnih subjekata, te nastavak tog trenda u narednom periodu.

On je naveo da je u planu i osnivanje predstavništva Republike Srpske na Kipru kada za to budu stvoreni svi uslovi.

"Šef Predstavništva Srpske na Kipru Efstratios Valtoudis je u obavezi da stvori sve pretpostavke da predstavništvo može da funkcioniše. Mi vjerujemo da će intenzivno početi sa radom u narednoj godini", rekao je Klokić.

On je naveo da predstavništva Srpske čine veoma bitnu komponentu predstavljanja Republike Srpske na međunarodnom planu i svih njenih potencijala, te da je za proširenje takve mreže neophodno djelovanje na više strana i strateških pravaca.

Ministar Klokić smatra da ima razloga za zadovoljstvo postignutim rezultatima u ovoj godini, jer je ovo Ministarstvo uložilo dosta napora i truda da realizuje određene projekte u smislu privlačenja investicija i stvaranja povoljne privredne klime.

On je napomenuo da u okviru Programa postinvesticione podrške investitorima u Srpskoj Ministarsto ima intenzivnu saradnju sa 26 opština koje su uključene u saradničku mrežu.

"U sklopu navedenog programa predstavnici Ministarstva su obišli 40 privrednih subjekata, identifikovali probleme u poslovanju i pristupili njihovom rješavanju. Riječ je uglavnom o grupi malih i srednjih preduzeća koja trenutno zapošljavaju ukupno 3.687 radnika i njihove investicije su veće od 160 miliona KM", dodao je Klokić.

On je naveo da te kompanije posluju u sektorima kao što su drvna industrija, poljoprivreda i proizvodnja hrane, metalna industrija, industrija tekstila, kože i obuće, hemijska industrija, autoindustrija, trgovina, turizam i uslužne djelatnosti.

Klokić je naveo da su, osim domaćih, investitori u tim kompanijama i iz Italije, Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Poljske.

Kada je riječ o unapređenju zakonske regulative, Klokić je napomenuo da je usvojen nacrt Zakona o stranim ulaganjima, a da je u proceduri zakon čije usvajanje se očekuje u skorijem periodu, jer predstavlja "koristan alat za regulisanje i privlačenje stranih investicija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana