Кључни документ за процесуирање предмета ратних злочина и даље у ладици

Жељка Домазет
Кључни документ за процесуирање предмета ратних злочина и даље у ладици

Сарајево - Приједлог ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина, судећи према дневном реду неће се наћи ни на данашњој сједници Савјета министара БиХ, иако је ријеч о важном документу који је усаглашен још у мају.

На усвајању тог документа, који је без образложења скинут са прошле сједнице Савјета министара, у више наврата су инсистирале Европска комисија и Делегација ЕУ у БиХ.

Тако ће овај документ, који је након дуго времена добио позитивно мишљење свих учесника, и даље остати у ладици јер је мало вјероватно да ова тачка накнадно буде убачена у дневни ред данашње сједнице.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је за “Глас Српске” да је једна од тачака дневног реда Структуралног дијалога о правосуђу између ЕУ и БиХ почетком јула била и питање докле се дошло с усвајањем поменуте стратегије.

- Јасно нам је стављено до знања да је владавина права, тачније реформа правосуђа, у сржи припреме мишљења Европске комисије о апликацији БиХ за чланство у ЕУ - рекао је Грубеша.

Истакао је да је овај документ од кључног значаја за БиХ с обзиром на то да поставља нове циљеве и методе којима би до 2023. године требало да буду окончани сви предмети који се тичу ратних злочина. Грубеша је подсјетио да је на захтјев министарке за људска права и избјеглице БиХ Семихе Боровац та тачка скинута са дневног реда без објашњења.

- Документ није стављен ни на дневни ред ове сједнице Савјета министара, а разлоге за то не знам  - рекао је Грубеша. 

Он каже да би овакав потез домаћих власти могао бити оцијењен као недостатак жеље за успостављање владавине права, истичући да ће се то лоше одразити на слику БиХ као земље која жели чланство у ЕУ.

- Европска комисија свјесна је значаја завршетка процесуирања предмета ратних злочина и то је једна од препрека на путу БиХ ка успостављању високог степена повјерења у правосуђе - нагласио је Грубеша.

На питање колико ће одуговлачење усвајања ревидиране стратегије утицати на њену реализацију Грубеша каже да овај документ предвиђа да сви предмети ратних злочина буду завршени у року од пет година.

- Предвиђено је да ће Тужилаштво БиХ у року од 30 дана од дана усвајања измјена и допуна стратегије ажурирати евиденцију предмета ратних злочина и извршити њихову категоризацију на сложене и мање сложене предмете. Неравномјерна расподјела предмета, те процесуирање мање сложених предмета у Тужилаштву и Суду БиХ су, између осталог, један од узрока неефикасног процесуирања најсложенијих предмета ратних злочина и истека првобитног рока од седам година предвиђеног стратегијом - рекао је Грубеша.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Мирко Шаровић раније је рекао да се нада да ће се овај документ наћи пред министрима на овој сједници, те да не зна због чега је ова тачка скинута током претходног засједања.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић јуче се није јављао на телефон, а раније је рекао да забрињава што српски представници у заједничким институцијама БиХ нису били против одлуке Семихе Боровац да без образложења скине са дневног реда ревидирану стратегију и нису инсистирали да она буде разматрана.

Прерасподјела

Јосип Грубеша истиче да ће након категоризације предмети бити расподијељени и уступљени ентитетима и Брчко дистрикту. Истиче да ће бити потребно ојачати капацитете за рад на предметима ратних злочина у судовима у РС, ФБиХ и Брчко дистрикту.

- Радиће се на јачању и едукацији судија, тужилаца и сарадника - каже Грубеша и додаје да БиХ неће добити 1,4 милиона евра из ИПА фондова за финансирање додатног особља док не буде усвојена ревидирана стратегија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана