Кесић: Србија би могла да постане мост између двије велике силе

Срна
Кесић: Србија би могла да постане мост између двије велике силе

Бањалука - Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић сматра да чак и симболичан успјех предстојећег сусрета руског и америчког предсједника Владимира Путина и Доналда Трампа може добро да послужи Србији, па и Републици Српској, посебно имајући у виду новонастале тензије у односима САД и ЕУ и НАТО.

Кесић каже да у овим новонасталим тензијама свака перцепција да се Трамп договара са Путином може да створи велики притисак на европске земље да редефинишу своје позиције у вези са кључним питањима, а посебно око оних гдје су, ради солидарости и потребе да се покаже јединство, слиједиле много агресивније ставове САД, укључујући и неке у вези са Балканом.


“Србија би могла, ако јасно дефинише државне интересе, да искористи овај моменат у међународним односима да ојача сопствену позицију у вези са многим важним питањима”, рекао је Кесић на “Вечерње новости”.

Кесић сматра да ће на првом сусрету предсједника Русије и САД тешко бити простора и времена за било какву озбиљну дискусију о Балкану, али да свако побољшање односа и спуштање тензија између Москве и Вашингтона отвара политички и геостратешки простор за Србију и њене интересе.

Он вјерује да постоји шанса да амерички предсједник посјети Србију, али да је потребан велики труд и средства да би се то постигло.

“Србија треба да искористи одличне односе са Москвом како би играла конкретну улогу по интересе америчке администрације у вези са побољшањем односа са Москвом. Србија би то најлакше остварила када би постала геополитички значајна, као могући мост између двије велике силе”, сматра Кесић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана