Kecmanović: Dodik zaustavio proces sistematske marginalizacije Srpske

Srna
Kecmanović: Dodik zaustavio proces sistematske marginalizacije Srpske

Banjaluka - Politikolog Nenad Kecmanović istakao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svojevremeno odlučno zaustavio proces sistematske marginalizacije Srpske, zbog čega za međunarodnu zajednicu predstavlja kamen spoticanja koji treba ukloniti.

Kecmanović je naglasio da SAD i Velika Britanija već odavno rade na unitarizaciji BiH, u kojoj bi dominirali Bošnjaci kao najbrojniji narod, a to pravdaju potrebom za funkcionalnijom i efikasnijom zemljom.

On je u intervjuu ruskoj agenciji “Eurazija dejli” /”EuroAsia Dialy”/ naglasio da je međunarodna zajednica godinama sistematski prekrajala Dejtonski sporazum, koji je sama skrojila, pa misli da može da ga šije i para nezavisno od potpisnika i garanata, među kojima su i Srbija i Rusija.

“Da je srpski narod, a sigurno i hrvatski, dobio šansu da se neposredno izjasni da li je za nezavisnu državu BiH ili za ujedinjenje sa maticama, Srpska i žHerceg-Bosnaž bi se i prije rata našle u Srbiji, odnosno Hrvatskoj, a isto raspoloženje naroda ubjedljivo dominira i poslije rata, nesmanjeno sve do dan-danas”, rekao je Kecmanović.

Zato je, tvrdi on, referendum, iako oblik neposredne demokratije, koji Brisel preporučuje članicama EU kao najbolji način odlučivanja, postao opasna riječ.

“Dovoljno je da ga /referendum/ u Srpskoj neko samo pomene, pa da OHR odmah zazvoni na uzbunu”, naveo je Kecmanović.

On je naglasio da Dodik otvoreno upozorava međunarodnu zajednicu na istorijsku konstantu da srpski narod u BiH i dalje želi da bude pod istim državnim krovom sa maticom, da je unutrašnjim i spoljnim političkim nasiljem otrgnut iz Jugoslavije u kojoj je bio sa Srbijom, odnosno da je Dejtonskim sporazumom Republiku Srpsku prihvatio kao kompenzaciju i kompromis.

“Ali, naglašavam, riječ je o slovu Dejtonskog sporazuma kakav je potpisan 1995. godine u Parizu, a ne o žduhu Dejtonaž, odnosno o reviziji kojom su visoki predstavnici, iliti protektori, Srpskoj oteli brojne nadležnosti. Dodik je zaustavio proces revizije Dejtona, a sada se bori za rehabilitaciju izvornog Dejtona, odnosno za vraćanje tih nadležnosti”, naveo je Kecmanović.

On je dodao da se Dodik bori za “osamostaljenje od BiH”, a pojam “samostalnost” nije isto što i nezavisnost, kako to vole da zamjenjuju na Zapadu.

Kecmanović je naveo da su s druge strane, poslije prošlih izbora u zajedničke organe BiH u Sarajevu ušli predstavnici opozicije.

“Iako sa poslanikom manje od pobjedničkog saveza patriotskih stranaka, uspjeli su u tome zahvaljujući koaliciji sa bošnjačkom SDA, a onda je na njih došao red da uzvrate podrškom unitarističkoj politici Bakira Izetbegovića i tako naprave veliku štetu Republici Srpskoj”, dodao je Kecmanović.

On je naveo da su se njihovi razočarani birači kajali, ali ispravke nije moglo da bude sve do ovogodišnjih izbora kada će, kako sondaže pokazuju, tek platiti cijenu kolaboracije.

Govoreći o mogućim rezultatima izbora, on je rekao da ga poslije nikad žešće koordinisane kampanje iz Sarajeva, prozivanja od “Vašington posta”, te crne liste Stejt departmenta, ne bi iznenadio diskretan zahtjev za Dodikovo sporazumno povlačenje “radi mira u Bosni i dobrih odnosa Srpske sa SAD i EU”.

“Tako to oni obično rade i možda neki lideri opozicije u tome vide šansu da pobijede bez izbornog nadmetanja sa favoritom”, naveo je Kecmanović.

Na pitanje kako vidi značaj saradnje Republike Srpske sa Rusijom, Kecmanović je naveo da je to izuzetno, prvenstveno za Srpsku.

“Dovoljno je i samo to da Rusija jednom godišnje blokira izvještaje /visokog predstavnika u BiH/ Valentina Incka u Savjetu bezbjednosti UN u kojim visoki predstavnik ponavlja optužbe protiv Srpske i Dodika za sve nevolje u BiH”, rekao je Kecmanović.

On je posebno istakao britansko-američku inkriminaciju Srba za genocid koja bi prošla da nije bilo ruskog veta.

“Inače, za razliku od bivše vodeće kolonijalne i aktuelne vodeće neokolonijalne sile koje nas pritiskaju, prijete nam, uslovljavaju, ucjenjuju i ponižavaju preko svojih ambasadora, specijalnih izaslanika, pomoćnika zamjenika i zamjenika pomoćnika, Dodika često primaju ministar /inostranih poslova Sergej/ Lavrov i sam predsjednik Rusije Vladimir Putin. Prijateljski i bez ikakvih uslovljavanja”, naglasio je Kecmanović.

Kecmanović je naveo da se Putin i Dodik dobro razumiju i zbog sličnog političkog iskustva, dodajući da su obojica došli na čelo zemlje uz podršku Zapada, a kada im je naknadno ispostavljena cijena, oteli su im se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana