Katanac na 12 preduzeća

Milijana Latinović
Katanac na 12 preduzeća

Banjaluka - Od uspostavljanja registra javnih preduzeća Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) do danas je ugašeno 12 preduzeća koja su bila u većinskom vlasništvu Republike Srpske i lokalnih zajednica, mahom zbog lošeg poslovanja.

U APIF-u navode za “Glas Srpske” da evidenciju o javnim preduzećima vode od 2015. godine, te da se u njihovom registru trenutno nalazi 244 firme čiji su većinski vlasnici Republika Srpska i lokalne zajednice.

Prema njihovim podacima, katanac je stavljen na Komunalno preduzeće “Romanijski božur”, “Igrište” Vlasenica, Komunalno preduzeće “Gradina” Kalinovik, zatim “Herceg-duvan” Ljubinje i kompaniju “Skaj Srpska” Banjaluka. Ugašena je i Agencija za planiranje i projektovanje “Hercegovina projekt” Trebinje, kao i Osnovno državno preduzeće za sakupljanje i preradu industrijskih otpadaka i promet robe “Sirovinaprom” Gacko, te Akcionarsko društvo za ugostiteljstvo i turizam “Vazdušna banja” Nevesinje i Akcionarsko društvo “Grijanje” Brod. Na listi ugašenih firmi su i “VIK” Vlasenica, “Sava” Brod i Zavod za studije i projektovanje Banjaluka.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS Dragana Vrabičić kaže za “Glas Srpske” da je teško komentarisati zbog čega propadaju preduzeća koja imaju strateški značaj za lokalne zajednice, poput komunalnih.

- Imajući u vidu da su lokalne zajednice osnivači i većinski vlasnici tih preduzeća, čim se promijeni struktura vlasti osjete se promjene i u poslovanju tih preduzeća. Osim lošeg upravljanja, u mnogim firmama nagomilava se i broj radnika i kako koje rukovodstvo dolazi tako dovode “svoje” radnike, a preduzeća tonu sve dublje - rekla je Vrabičićeva. 

Ekonomista Goran Radivojac ističe za “Glas Srpske” da su javna i privatna preduzeća pred zakonom u smislu ispunjavanja obaveza izjednačena, te da je normalno da ukoliko ne postoji interes za njihovo poslovanje, budu ugašena kroz procese likvidacije i stečaja.

- Generalno, prihvatili smo sistem koji najčešće zovemo demokratskim, a prema kojem oni koji pobijede na izborima preuzimaju sve poluge vlasti, a samim tim i upravljanje javnim preduzećima. Činjenica je da kvalitetniji kadrovi i nisu zainteresovani za takva mjesta, jer i ako se prihvate toga posla, od njih se očekuje da slijede “politiku stranke” i zapošljavaju stranačke ljude bez obzira na njihovo znanje. To je dvosmjerna ulica u kojoj kvalitetan kadar bježi od tih pozicija, dok oni manje kvalitetni rado prihvataju funkcije i zato i imamo stanje kakvo jeste - rekao je Radivojac.

Radnici

Prema ranijim podacima APIF-a, preduzeća u vlasništvu Srpske i lokalnih zajednica su u trenutku uspostavljanja registra zapošljavala 26.920 radnika. Na kraju prošle godine u tim preduzećima bilo je zaposleno 27.925 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana