Катанац на 12 предузећа

Милијана Латиновић
Катанац на 12 предузећа

Бањалука - Од успостављања регистра јавних предузећа Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) до данас је угашено 12 предузећа која су била у већинском власништву Републике Српске и локалних заједница, махом због лошег пословања.

У АПИФ-у наводе за “Глас Српске” да евиденцију о јавним предузећима воде од 2015. године, те да се у њиховом регистру тренутно налази 244 фирме чији су већински власници Република Српска и локалне заједнице.

Према њиховим подацима, катанац је стављен на Комунално предузеће “Романијски божур”, “Игриште” Власеница, Комунално предузеће “Градина” Калиновик, затим “Херцег-дуван” Љубиње и компанију “Скај Српска” Бањалука. Угашена је и Агенција за планирање и пројектовање “Херцеговина пројект” Требиње, као и Основно државно предузеће за сакупљање и прераду индустријских отпадака и промет робе “Сировинапром” Гацко, те Акционарско друштво за угоститељство и туризам “Ваздушна бања” Невесиње и Акционарско друштво “Гријање” Брод. На листи угашених фирми су и “ВИК” Власеница, “Сава” Брод и Завод за студије и пројектовање Бањалука.

Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС Драгана Врабичић каже за “Глас Српске” да је тешко коментарисати због чега пропадају предузећа која имају стратешки значај за локалне заједнице, попут комуналних.

- Имајући у виду да су локалне заједнице оснивачи и већински власници тих предузећа, чим се промијени структура власти осјете се промјене и у пословању тих предузећа. Осим лошег управљања, у многим фирмама нагомилава се и број радника и како које руководство долази тако доводе “своје” раднике, а предузећа тону све дубље - рекла је Врабичићева. 

Економиста Горан Радивојац истиче за “Глас Српске” да су јавна и приватна предузећа пред законом у смислу испуњавања обавеза изједначена, те да је нормално да уколико не постоји интерес за њихово пословање, буду угашена кроз процесе ликвидације и стечаја.

- Генерално, прихватили смо систем који најчешће зовемо демократским, а према којем они који побиједе на изборима преузимају све полуге власти, а самим тим и управљање јавним предузећима. Чињеница је да квалитетнији кадрови и нису заинтересовани за таква мјеста, јер и ако се прихвате тога посла, од њих се очекује да слиједе “политику странке” и запошљавају страначке људе без обзира на њихово знање. То је двосмјерна улица у којој квалитетан кадар бјежи од тих позиција, док они мање квалитетни радо прихватају функције и зато и имамо стање какво јесте - рекао је Радивојац.

Радници

Према ранијим подацима АПИФ-а, предузећа у власништву Српске и локалних заједница су у тренутку успостављања регистра запошљавала 26.920 радника. На крају прошле године у тим предузећима било је запослено 27.925 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана