Каран: Постали смо посљедња брана мигрантима за улазак у ЕУ

ATV
Каран: Постали смо посљедња брана мигрантима за улазак у ЕУ

Постали смо посљедња брана неуласка миграната у БиХ, каже генерални секретар Владе Републике Српске, Синиша Каран у емисији Алтернативне телевизије, Један на један.

“Када је ријеч о БиХ можемо издвојити више аспеката. Прво како је могуће да неко дође из Пакистана, Сирије, Ирана, Ирака? Могуће је из више разлога. Бићу чак потпуно отворен. Можда чак и контролисаног дјеловања неких држава да они уђу у БиХ. Не можемо више сакривати више такве могућности. Стиче се утисак да је интерес сваке државе да мигрант не буде код ње, а не да ријеше проблем. Али шта је онда проблем подручја Босне и Херцеговине? Они су се концентрисали до нас и да смо ми постали посљедња брана неуласка у ЕУ, а та посљедња брана је граница БиХ и Хрватске”, каже Каран.

Генерални секретар Владе Републике Српске тврди да су мигрантска кретања постојала и прије 20 година и да нам нису непозната, али да овај интензитет је нешто са чиме се БиХ први пут сусреће.

“Са тог аспекта можемо дати благу дозу оправдања за све оне који нису предузели адекватне мјере, а требали су. Прије свега то је ниво БиХ, Министарство безбједности, Служба за странце, гранична полиција итд. С друге стране, нема дилеме, ово је процес којим ће се у будућности бавити читава Европа”, каже Каран и додаје да ће процес миграција бити најдоминантнија тема у свијету сљедећих 20 година.

“Ова криза показала је управо оно што је посљедица свих противрјечности укупног битисања БиХ, дејтонске БиХ, а то је не само не сналажење институција на нивоу БиХ, него покушај било какве кризе па и ове да се наметну неки политички циљеви који нису могли да се остваре на неке друге начине. Као што је мијешање у надлежности ентитетских органа који се баве овим питањем, полицијских па и других”.

Каран упозорава да уколико обратимо пажњу на дешавања посљедњих година, да смо се с једне стране бавили мигрантском кризом као таквом, а с друге стране смо се у исто вријеме бавили односом институција БиХ и ентитетских институција.

“Немамо дилеме да у БиХ постоји довољно капацитета да се могла спријечити или барем умањити мигрантска криза. Али они који су то требали да ураде, њима је превасходни циљ био да кроз мигрантску кризу ураде оно што није успјела ни неуспјешна реформа полиције да се претпочине полицијске снаге МУП-а Републике Српске нпр. Министарству безбједности”, рекло је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана