Каран: Нисам рекао да је била задесна смрт

Свјетлана Шурлан
Каран: Нисам рекао да је била задесна смрт

Бањалука - Директор Завода за судску медицину РС Жељко Каран рекао је да потпуно стоји иза обдукционог налаза који је урадио у вези са страдањем Давида Драгичевића (21) из Бањалуке и да ниједном ријечју није рекао да је то задесна смрт, убиство или самоубиство.

- Није тачно да сам рекао да није никако задесна смрт, то је извучено из контекста. “Није никако” је био одговор на питање како је оквалификована смрт. У својој документацији нигдје нисам написао да је задесна смрт - рекао је Каран који је у петак саслушан на сједници Анкетног одбора Народне скупштине РС који је формиран с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са страдањем Драгичевића. Каран је више од сат и по одговарао на питања пет чланова одбора и два члана групе “Правда за Давида”.

- Нису утврђени преломи на тијелу Драгичевића, али нисам радио репарацију лица јер се она ради само у изузетним случајевима. Узео сам дио плућа за патохистолошки налаз, а друге дијелове нисам због тога што није било потребе. На основу утопљеничке пјене сам утврдио да је утопљење - казао је Каран.

Додао је да су узети крв и урин за токсиколошки налаз, те да није узета вода из плућа и садржај желуца.

- Скрининг метода којом су анализирани крв и урин није доказ. Узете узорке тражили су из МУП-а вјероватно да их шаљу даље, али о томе немам сазнања. Само конфирмациони налаз може тачно показати стање. Састав воде из Црквене се мијења из минута у минут и хемијска анализа воде из плућа би била бесмислена - рекао је Каран и додао да није утврдио ломове вилице и зуба и да на тијелу није било уједа мишева.

Каран је казао да је потврда о смрти постала спорна, али да се у ситуацијама када се не може прецизно утврдити вријеме смрти пише посљедњи оперативни податак када је особа била жива.

- То служи за потврду, то је бирократија, то није форензички документ. Ако нема вријеме у потврди, не можете преузети остатке. Сматрам да сам урадио максимум у условима и времену у којем радим. Стојим иза свега, није вршен притисак да нешто урадим другачије - рекао је Каран.

На питања о поновљеној обдукцији коју је обавио патолог са ВМА из Београда, Каран је рекао да је од њега тражен само простор у Заводу за судску медицину и да нема друге везе са тим. Он је устврдио да готово да нема разлика у два налаза обдукције и да су различити у односу на напукнуће на носној кости.

Начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС Дарко Илић рекао је на саслушању да је све написао и замолио да прије питања прочита извјештај достављен Окружном јавном тужилаштву које води истрагу вјерујући да ће испитивање бити јасније, али одбор то није прихватио. Одговарајући на питања, Илић је рекао да је управа на чијем је челу дошла до тога да нема индиција о кривичном дјелу, те да су руководиоци у МУП-у РС одлучили да о томе путем конференције за медије обавијесте јавност.

- Нисам имао писани налаз доктора Карана и зато сам га позвао на прес-конференцију. Тужилац не учествује на прес-конференцијама МУП-а јер ту говоримо о налазима МУП-а. На мене нико није вршио било какав притисак ни сада ни раније - рекао је Илић.

Он је казао да је више пута на прес-конференцији рекао да су то сазнања у том моменту и да је највјероватније задесна смрт.

  • Техничар и Каран су рекли да је узрок смрти утопљење у води и да нема повреда које се могу довести у вези са узроком смрти. Утврђивали смо алибије за сва лица, нисмо нашли основ сумње да се могу повезати са смрћу. Све законом предвиђене радње су предузете и не постоји индиција која Филипа Ћулума и друго лице може довести у везу са трагичном смрћу Драгичевића. У овом случају нема доказа да је самоубиство, а нема ни индиције да је убиство, зато се користи термин задесна смрт. Одговорно тврдим да ја и радници којима сам надређен нисмо имали пропуста. Слажем се да сумње постоје, али треба постојати и основ сумње - рекао је Илић и додао да нема ни лични ни професионални разлог да било шта крије, те да није било захтјева предсједника РС или других особа да истрага буде заустављена или некако закључена.

Нестанак и први резултати истраге

Нестанак Давида Драгичевића пријављен је 18. марта, а његово тијело пронађено је шест дана касније на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је након тога објелоданила резултате до којих је дошла истрагом, али су они изазвали много контроверзи и неповјерења у породици и јавности, због чега је почело окупљање на Тргу Крајине у Бањалуци са захтјевом да буде откривена пуна истина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана