Karan: Nikada nisam rekao da je zades, samoubistvo ili ubistvo

Srna
Karan: Nikada nisam rekao da je zades, samoubistvo ili ubistvo

Banjaluka - Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan rekao je da nikada nije napisao u nekom dokumentu da je smrt Davida Dragićevića bila zades, samoubistvo ili ubistvo, te konstatovao da je terminalni uzrok smrti utopljenje.

"Rekao sam da ne znam da li je sam dospio u vodu ili mu je neko pomogao. Ako je policijska istraga utvrdila nešto to je njihovo, ne moje", rekao je Karan na prvoj radnoj sjednici Anketnog odbora formiranog odlukom Narodne skupštine s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

On je rekao da ne izlazi na uviđaje kao mrtvozornik, već kao specijalista za sudsku medicinu i da ne zna da li je na uviđaju kada je pronađeno tijelo bio mrtvozornik.

Karan je rekao da je uobičajeno da izlazi na uviđaje, odnosno da istražni organi procjenjuju ko će biti na uviđaju.

On je objasnio da na licu mjesta nije rađeno ništa, poput pregled džepova nastradalog, te da je dogovoreno da se to radi tokom obdukcije.

"U svim slučajevima posmrtni ostaci se voze u mrtvačnicu Gradskog groblja Banjaluka", rekao je Karan.

On je naveo da je naredbu za obdukciju posredstvom faksa dobio od tužioca i dodao da se obdukcija nikada ne radi po pronalasku tijela, odnosno da nekoliko sati čekanja ništa suštinski neće promijeniti, već da je to čak i bolje da bi se tijelo osušilo.

Karan je rekao da je obdukcijom uradio sve što je traženo.

Upitan da li je radio analizu vode iz pluća, on je rekao da je to besmisleno jer se hemijski i bakteriološki sastav vode u rijeci Crkvena mijenja iz minuta u minut, s obzirom da se u nju sliva kišna i fekalna kanalizacija.

Karan je naveo da nije rađena preparacija lica, kao ni zadnje strane tijela, jer se ne radi u rutinskim obdukcijama, ali je rađeno u reobdukciji iako se ništa novo time nije dobilo.

On je istakao da gotovo da nema razlike u ova dva nalaza, te pojasnio da ga je o tome da će biti rađena reobdukcija obavijestio ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Govoreći o toksikološkim analizama, on je naveo da su one rađene na skrining aparatu, te da takav nalaz nema dokaznu snagu.

On je rekao da MUP i tužilaštvo znaju da je to preliminarna analiza. On je dodao da su nakon toga uzeti uzorci krvi i urina nastradalog i vraćeni MUP-u, te da pretpostavlja da su poslati negdje na dodatnu analizu.

Karan je dodao da posjeduje foto dokumentaciju od 47 fotografija urađenih na obdukciji.

On je naveo da je vrijeme smrti na potvrdi o smrti naveo isključivo zbog dobijanja umrlice.

"Potvrda o smrti služi samo da se ide u matični ured, to nije forenzički dokument", pojasnio je Karan i dodao da je potvrdu o smrti pisao prije obdukcionog nalaza koji je poslao tužilaštvu nakon konferencije za novinare MUP-a.

Karan je rekao da je konferencija za novinare 26. marta bila konfuzna, te da je prvi put učestvovao na konferenciji tog tipa na koju ga je oko 20 minuta ranije pozvao načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Darko Ilić.

On je naglasio da je uradio maksimalno moguć posao u skladu sa zakonom, te naglasio da na njega niko od bilo kojeg nadležnog organa nije vršio pritisak.

Karana su ispitivali predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović, zamjenik predsjednika Drago Kalabić, te članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić.

U radu učestvuju i dva predstavnika grupe "Pravda za davida" Borislav Radovanović i Ljiljana Tešanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana