Каран: Никада нисам рекао да је задес, самоубиство или убиство

Srna
Каран: Никада нисам рекао да је задес, самоубиство или убиство

Бањалука - Директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран рекао је да никада није написао у неком документу да је смрт Давида Драгићевића била задес, самоубиство или убиство, те констатовао да је терминални узрок смрти утопљење.

"Рекао сам да не знам да ли је сам доспио у воду или му је неко помогао. Ако је полицијска истрага утврдила нешто то је њихово, не моје", рекао је Каран на првој радној сједници Анкетног одбора формираног одлуком Народне скупштине с циљем сагледавања свих релевантних чињеница у вези са случајем страдања Давида Драгичевића.

Он је рекао да не излази на увиђаје као мртвозорник, већ као специјалиста за судску медицину и да не зна да ли је на увиђају када је пронађено тијело био мртвозорник.

Каран је рекао да је уобичајено да излази на увиђаје, односно да истражни органи процјењују ко ће бити на увиђају.

Он је објаснио да на лицу мјеста није рађено ништа, попут преглед џепова настрадалог, те да је договорено да се то ради током обдукције.

"У свим случајевима посмртни остаци се возе у мртвачницу Градског гробља Бањалука", рекао је Каран.

Он је навео да је наредбу за обдукцију посредством факса добио од тужиоца и додао да се обдукција никада не ради по проналаску тијела, односно да неколико сати чекања ништа суштински неће промијенити, већ да је то чак и боље да би се тијело осушило.

Каран је рекао да је обдукцијом урадио све што је тражено.

Упитан да ли је радио анализу воде из плућа, он је рекао да је то бесмислено јер се хемијски и бактериолошки састав воде у ријеци Црквена мијења из минута у минут, с обзиром да се у њу слива кишна и фекална канализација.

Каран је навео да није рађена препарација лица, као ни задње стране тијела, јер се не ради у рутинским обдукцијама, али је рађено у реобдукцији иако се ништа ново тиме није добило.

Он је истакао да готово да нема разлике у ова два налаза, те појаснио да га је о томе да ће бити рађена реобдукција обавијестио министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.

Говорећи о токсиколошким анализама, он је навео да су оне рађене на скрининг апарату, те да такав налаз нема доказну снагу.

Он је рекао да МУП и тужилаштво знају да је то прелиминарна анализа. Он је додао да су након тога узети узорци крви и урина настрадалог и враћени МУП-у, те да претпоставља да су послати негдје на додатну анализу.

Каран је додао да посједује фото документацију од 47 фотографија урађених на обдукцији.

Он је навео да је вријеме смрти на потврди о смрти навео искључиво због добијања умрлице.

"Потврда о смрти служи само да се иде у матични уред, то није форензички документ", појаснио је Каран и додао да је потврду о смрти писао прије обдукционог налаза који је послао тужилаштву након конференције за новинаре МУП-а.

Каран је рекао да је конференција за новинаре 26. марта била конфузна, те да је први пут учествовао на конференцији тог типа на коју га је око 20 минута раније позвао начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Дарко Илић.

Он је нагласио да је урадио максимално могућ посао у складу са законом, те нагласио да на њега нико од било којег надлежног органа није вршио притисак.

Карана су испитивали предсједник Анкетног одбора Бранислав Бореновић, замјеник предсједника Драго Калабић, те чланови Недељко Гламочак, Миланко Михајилица и Горан Ђорђић.

У раду учествују и два представника групе "Правда за давида" Борислав Радовановић и Љиљана Тешановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана